BankNews.ro - The Business Republic

Allianz-Tiriac Asigurari a afisat afaceri la noua luni in scadere cu 6%, la 971 milioane lei
Finante-Banci | Data Publicarii: 09-11-2009

Allianz-Tiriac Asigurari, cel mai mare asigurator de pe piata romaneasca, a inregistrat venituri din prime brute subscrise de 971 milioane lei in primele noua luni din acest an, cu 6% sub nivelul din aceeasi perioada din 2008, potrivit rezultatelor preliminare prezentate de grup.

Compania a precizat ca 93% din aceste venituri au provenit din activitatea de asigurari generale, segment pe care primele brute subscrise au insumat 905 milioane lei, cu 46 milioane lei mai putin decat in primele noua luni din 2008.

Reducerea afacerilor din asigurarile generale cu 5% a fost generata in special de scaderea vanzarilor de politie Casco destinate masinilor cumparate in leasing, in conditiile in care vanzarile de masini noi au cazut in acest an.

De asemenea, gradul de reinnoire a politelor s-a redus, ca urmare a corelarii primelor de asigurare cu profilul de risc al clientilor, care a insemnat scumpirea politelor pentru clientii cu istoric de daunalitate ridicat, subliniaza compania.

"Pierderea de venituri determinata de procesul de 'curatare' a portofoliului Casco a fost una asumata, el avand efecte pozitive asupra profitabilitatii acestei clase de asigurari", a declarat directorul general al companiei, Cristian Constantinescu, citat in comunicat.

Primele brute subscrise pe segmentul Casco au insumat in primele noua luni 547 milioane lei, in scadere cu 33 milioane lei fata de aceeasi perioada din 2008, reprezentand 60% din portofoliul de asigurari generale, in timp ce activitatea RCA a adus afaceri de 166 milioane lei, mai mari cu 12%.

In ceea ce priveste castigurile, grupul a anuntat un profit brut la noua luni pe activitatea de asigurari generale de 18 milioane lei, in timp se segmentul de asigurari de viata a generat un castig brut de 8 milioane lei, in crestere cu 25%.

"Pierderea operationala inregistrata pe clasa de asigurari RCA dupa noua luni de activitate a redus semnificativ profitabilitatea portofoliului de asigurari generale", a afirmat Constantinescu, mentionand ca daunalitatea ridicata pe segmentul RCA a erodat rezultatul de ansamblu al asigurarilor generale.

Pe segmentul RCA, rata bruta a daunei a atins in primele noua luni cel mai inalt nivel inregistrat vreodata de Allianz-Tiriac Asigurari, de circa 100%. Compania motiveaza aceasta evolutie prin cresterea costurilor cu piesele si manopera la reparatiile in service-urile auto, marirea frecventei notificarilor de daune si majorarea semnificativa a ponderii indemnizatiilor pentru vatamari corporale si daune morale.

Fata de acelasi interval din 2008, indemnizatiile pentru vatamari corporale si daune morale au crescut de trei ori, ajungand sa reprezinte peste 11% din daunele totale pe segmentul RCA, fata de 5% in 2008, potrivit Allianz-Tiriac, care estimeaza ca situatia afecteaza intreaga piata si s-ar putea accentua pe viitor, ducand la cresterea tarifelor.

Directorul companiei avertizeza ca pretul politelor pentru 2010-2011 va creste mai ales ca urmare a cresterii daunalitatii, fara a detalia in legatura cu amploarea majorarilor.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34087_allianz-tiriac_asigurari_a_afisat_afaceri_la_noua_luni_in_scadere_cu_6p,_la_971_milioane_lei.html