BankNews.ro - The Business Republic

Scaderea dobanzilor la creditele in lei va mai intarzia 6 luni
Finante-Banci | Data Publicarii: 10-11-2009

Bancile prefera tot mai mult sa crediteze statul si nu firmele sau populatia, din cauza riscurilor mai mari de neplata venite dinspre sectoarele corporate si cel particular, arata datele BNR. In primele noua luni ale anului, totalul imprumuturilor acordate de sistemul bancar administratiei publice centrale si locale a crescut cu peste 100%, de la 17,27 la 43 de miliarde lei (10,2 miliarde euro), reprezentand peste un sfert din depozitele atrase de banci, potrivit Hotnews.

Asta in ciuda numeroaselor apeluri facute de guvernatorul Isarescu bancherilor, de a reduce costul creditului acordat in lei, populatiei si firmelor. Potrivit guvernatorului, un nivel "normal" al dobanzilor la lei in cazul creditelor pentru populatie ar fi cu cel mult 3 puncte procentuale peste dobanda-cheie a BNR, in prezent de 8%.

Reorientarea catre Stat a bancilor, precum si marjele mari de dobanda cu care acestea lucreaza in cazul companiilor si populatiei isi au, insa, argumentele lor. Fostul sef al BRD, Bogdan Baltazar, spune ca loc de scadere a dobanzilor la creditele in lei ar fi, daca perspectivele economice ar fi bune.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/34111_scaderea_dobanzilor_la_creditele_in_lei_va_mai_intarzia_6_luni.html