BankNews.ro - The Business Republic

Una din zece companii din Romania nu-si plateste la timp angajatii
HR/Cariere | Data Publicarii: 10-11-2009

Una din zece companii a intarziat cu plata salariilor, iar aproape 15% dintre ele au operat reduceri ale salariului de baza in ultimele sase luni, potrivit unui studiu intreprins de firma de consultanta Danis Consulting in colaborare cu Roffey Park Institute din Marea Britanie.

In topul metodelor de reducere a cheltuielilor cu angajatii, reducerea cheltuielilor de protocol, a recompenselor si bonusurilor si a recrutarilor sunt cele mai utilizate masuri luate de companii in acest an.

Cele trei masuri au fost luate, in medie, de una din trei dintre companii. Aproape o treime dintre firme au apelat la concedieri, un sfert dintre societati au redus bugetul de instruire si dezvoltare, o treime si-au trimis angajatii in concediu platit sau neplatit, reducerea salariului de baza a fost efectuata de catre 14% dintre firme si reducerea numarului de ore de munca a fost derulata de peste o zecime dintre societati. In plus, una din zece companii a raportat intarzieri in plata salariilor.

Per ansamblu, reducerile de personal au constituit raspunsul la criza in cazul a 38% dintre companiilor chestionate, in timp ce mai putin de o zecime dintre acestea au preferat sa-si creasca numarul de angajati.

Cel mai des intalnit raspuns a fost cel de elaborare de strategii de reducere a costurilor, dat de aproape trei sferturi dintre companii. Alte masuri luate au fost concentrarea pe afacerea de baza, efectuate de aproape jumatate dintre companii, oferirea de noi produse sau servicii, 43%, cautarea de noi piete, 40%.

Cautarea de parteneri strategici a fost efectuata de catre un sfert dintre firme, externalizarea anumitor servicii de catre o zecime, retehnologizarea a fost facuta de 8%, in timp ce achizitia de noi firme a fost aleasa de una din 20 de companii. Pastrarea angajatilor, in actualul context economic, este considerata cea mai mare provocare de aproape 3% dintre companii. Pe primul loc in topul provocarilor se afla, asa cum era de asteptat, asigurarea resurselor financiare pentru supravietuirea organizatiei, fiind aleasa de aproape o treime dintre respondenti. Aproape doua treimi dintre subiecti au declarat ca rezultatele care vor fi inregistrate in acest an se vor situa sub nivelul celor de anul trecut, 21% considera ca rezultatele vor fi similare, iar unul din cinci manageri crede ca 2009 va fi mai bun decat 2008.

Potrivit studiului, gradul de motivare a angajatilor din firmele respondente este unul mediu, valoarea medie a notelor acordate pe o scala de la 1 la 10 fiind de 6,8. Cu toate acestea, o persoana din cinci raporteaza un nivel scazut al motivarii in organizatia proprie, acordand note intre 2 si 6.

"Este posibil ca aceste cifre sa fie deformate din cauza fricii angajatilor de a nu fi concediati, in cazul in care chestionarul nu a fost anonim. Daca a fost anonim, atunci sunt sanse mari sa fie real", considera Ioana Moholea, project manager in cadrul firmei de recrutare Perspective. Potrivit lui Moholea, daca raspunsurile au fost cele reale, motivele lor ar putea fi date de un feedback pozitiv din partea conducerii, care a inspirat un sentiment de siguranta angajatilor.

"Sunt greu de crezut aceste rezultate, mai ales ca toate datele arata o scadere a salariilor, o crestere a nivelului de munca, toate pe fondul programelor de restructurare derulate de companii, in goana dupa reducerea costurilor", considera Moholea. Cel mai scazut nivel al motivarii este relatat de respondenti din firme mari, cu peste 500 de angajati.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/34115_una_din_zece_companii_din_romania_nu-si_plateste_la_timp_angajatii.html