BankNews.ro - The Business Republic

Cum poate un telefon mobil sa diagnosticheze o afectiune
IT&C | Data Publicarii: 11-11-2009

Un cercetator de la California NanoSystem, institut finantat de universitatea americana UCLA, a reusit sa creeze un dispozitiv atasabil telefoanelor mobile prin intermediul caruia se pot diagonstica o serie de boli pornind de la analiza microscopica a probelor biologice.

Aydogan Ozcan, omul de stiinta care a inventat aparatul, a lucrat timp de mai multi ani la acest proiect, in final reusind sa obtina un microscop atat de mic, incat poate fi usor integrat ca aplicatie in generatia actuala de telefoane mobile inteligente.

Senzorii din camera video a telefonului pot analiza proba prelevata de medici si pot mari imaginea de cateva zeci de ori pe cale electronica, fara a fi folosite sisteme de lentile ca in microscoapele clasice. Pentru o buna vizualizare au fost adaugate LED-uri cu lumina directionata deasupra probei. Holograma rezultata este inregistrata de camera video ca o colectie de pixeli, iar ulterior este analizata cu ajutorul unui software sepcial de diagnosticare.

Conform omului de stiinta, dispozitivul poate diagnistica cu succes malaria, boala care inca face mii de victime in Africa. Totusi, microscopul nu poate identifica virusi precum HIV sau H1N1, din cauza dimensiunilor reduse.

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/34158_cum_poate_un_telefon_mobil_sa_diagnosticheze_o_afectiune.html