BankNews.ro - The Business Republic

GE a inchis o uzina de panouri fotovoltaice in SUA, dupa ce concurenta acerba a prabusit preturile
Mediu | Data Publicarii: 11-11-2009

Sectorul energiei solare din SUA traverseaza o criza, dupa ce interesul pentru energiile regenerabile a dus la scaderea preturilor, pe fondul unei concurente internationale aprige, in special chineze, astfel ca General Electric a fost nevoit sa inchida o uzina de panouri fotovoltaice, potrivit AFP.

Este vorba de o fabrica din Delaware, care avea 82 de angajati. Pentru a-si justifica aceasta decizie paradoxala, tocmai in momentul cand presedintele american Obama mizeaza masiv pe energiile regenerabile pentru a relansa economia SUA, un purtator de cuvant al GE a evocat "provocarile actuale ale industriei solare, cu precadere preturile de vanzare inferioare costurilor de productie".

La sfarsitul lunii martie, firma britanica BP Solar anuntase ca opreste productia fabricii sale din SUA, din aceleasi motive. Pentru analistii sectorului, energia solara, care a suscitat un puternic interes in ultimii ani in SUA, trece in prezent printr-o criza generata de supracapacitate si numerosii actori implicati. Ca urmare, preturile aproape s-au injumatatit intr-un an, oferta devenind mult superioara cererii.

General Electric si First Solar au ales sa-si schimbe tehnologia, renuntand la siliciu, pentru a-si rentabiliza investitiile. Alte companii prefera sa-si deschida fabrici in China, precum Evergreen Solar si Energy Conversion. De altfel, First Solar a semnat in septembrie un acord pentru construirea celei mai mari centrale de productie de energie solara din lume in China.

SUA detinea in 2008 o cota de numai 6% pe piata energiei solare, in fata Chinei (1%), dar mult in urma Spaniei (44%) si Germaniei (26%), potrivit datelor Societe Generale.

Incurajate de planul administratiei Obama care ofera 19,9 miliarde dolari pentru energia solara, in special prin facilitati fiscale, unele societati chineze au decis, la randu-le, sa investeasca in SUA. Astfel, firma chineza Suntech Power se va lansa pe piata americana din ianuarie 2010. Yingli Green Energy Holdings a deschis din iulie un birou la New York, iar China Solar Power a anuntat marti achizitia producatorului american ThinSilicon.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34173_ge_a_inchis_o_uzina_de_panouri_fotovoltaice_in_sua,_dupa_ce_concurenta_acerba_a_prabusit_preturile.html