BankNews.ro - The Business Republic

Liechtenstein a fost eliminat de pe lista gri a paradisurilor fiscale intocmita de OCDE
International | Data Publicarii: 11-11-2009

Liechtensteinul, care a semnat marti cel de-al 12-lea acord de schimb de informatii fiscale conform standardelor Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), a fost eliminat de OCDE de pe lista gri a paradisurilor fiscale, potrivit unui comunicat transmis miercuri si citat de AFP.

"OCDE a recunoscut miercuri Liechtensteinul drept o jurisdictie care a indeplinit standardele internationale in materie de cooperare fiscala. Astfel, Liechtensteinul a fost scos de pe lista gri a OCDE", au precizat autoritatile micului principat alpin, estimand ca este vorba de o etapa de reorientare a activitatilor financiare din acest stat.

Autoritatile din Vaduz au acceptat in martie sa se conformeze normelor OCDE vizand lupta impotriva fraudei si evaziunii fiscale, prin eliminarea secretului bancar. Inainte de a fi scos de pe lista gri, Liechtensteinul a trebuit sa incheie 12 acorduri de conformare la criteriile OCDE. Dupa un maraton de mai multe luni, Vaduzul a anuntat marti ca a semnat acordurile cu nr. 11 si 12 cu Belgia si Olanda.

Anterior, autoritatile semnasera asemenea acorduri cu Irlanda, Saint-Vincent-et-Grenadines, Saint-Marin, Franta, Andora, Monaco, Germania, Luxemburg, Marea Britanie si SUA.

In prezent, Lichtensteinul este in discutii avansate pentru incheierea de noi acorduri fiscale cu Italia, Austrialia, Norvegia, Suedia, Finlanda si Islanda.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34175_liechtenstein_a_fost_eliminat_de_pe_lista_gri_a_paradisurilor_fiscale_intocmita_de_ocde.html