BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Romania nu se afla la rascruce de drumuri, dar trebuie sa mearga incotro a semnalizat
Economie | Data Publicarii: 11-11-2009

Romania "nu se afla la rascruce de drumuri", insa trebuie "sa mearga incotro a semnalizat", respectiv in sensul credibilizarii, a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, amintind ca 2009 este un an al corectiei, care nu s-ar fi facut fara impactul crizei financiare internationale.

"Exista dorinta normala, dar iluzorie, ca putem face dintr-odata din Romania un stat al bunastarii. Acest lucru nu se poate realiza fara stimularea concurentei, muncii inversunate si descurajarea incompetentei si risipei banului public", a spus Isarescu, avertizand ca graba exagerata in acest sens "nu poate aduce decat amare deziluzii".

Guvernatorul a atras atentia, totodata, ca este nevoie de restabilirea echilibrelor solide la nivelul economiei, nu doar din punct de vedere financiar, ci si "la nivelul societatii ca atare".

"In 1990, erau 10 milioane de platitori de impozite si sub un milion de bugetari, iar industria era suprapopulata. Acum sunt mai putin de 5 milioane de angajati si 1,5 milioane bugetari. Totodata, in 1990 erau sub 3 milioane pensionari si asistati social, acum sunt peste 5 milioane", a afirmat Isarescu.

De asemenea, el a reiterat ca veniturile care cresc mai repede decat productivitatea muncii sunt "taiate de inflatie si de ajustarile de curs".

In Romania, "incepi sa te gandesti daca societatea nu traieste mai mult in ajustare", a spus Isarescu, apreciind ca aceste corectii ale economiei, "desi sanatoase, sunt dureroase" si pot starni convulsii la nivelul societatii.

Vorbind despre "ajustarea optimala" a economiei, Isarescu a precizat ca este necesara reluarea discutiilor pe aceasta tema, "fara emotii si fara miza electorala", aceasta fiind "o datorie a economistilor".

In acest sens, Isarescu a spus ca solutia optimala de ajustare pentru Romania vizeaza cheltuielile publice, in sensul reducerii celor salariale si materiale si concentrarii pe investitii.

O alta solutie este majorarea impozitelor, "care este exact ce nu trebuie in recesiune". "Taierea cheltuielilor salariale si materiale, care nu produc locuri de munca si venituri viitoare, trebuie realizata si resursele indreptate catre investitii. Aceasta ar fi solutia optimala pentru Romania", a afirmat Isarescu.

"O alta solutie este majorarea impozitelor, care este exact ce nu ne trebuie in recesiune. Daca nici asta nu va fi optiunea, atunci piata va face ajustarea si va fi dura", a mai spus el.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34179_isarescu_romania_nu_se_afla_la_rascruce_de_drumuri,_dar_trebuie_sa_mearga_incotro_a_semnalizat.html