BankNews.ro - The Business Republic

UE finanteaza proiectul Sartre, prin care masinile vor putea circula in convoi pe autostrada
Auto | Data Publicarii: 12-11-2009

Uniunea Europeana incearca sa gaseasca solutii de reducere a consumului de combustibil, iar unul dintre proiectele din acest domeniu aflate intr-un stadiu avansat de dezvoltare este Sartre, acronim de la Safe Road Trains for the Environment, scrie BBC.

Conform cercetatorilor implicati in proiect, in acest fel fiecare masinia care adera in convoi ar putea obtine o reducere cu 20% a consumului de benzina, in plus soferilor oferindu-li-se un confort sporit in timpul deplasarii.

Primele prototipuri echipate cu aceasta tehnologie vor fi testate in 2011. Automobilele vor trebui sa fie dotate cu un sistem de navigatie si un aparat special de emisie-receptie care sa comunice cu vehiculul-lider. Un alt avantaj consta in faptul ca soselele nu trebuie adaptate in niciun fel special pentru buna functionare a trenului de automobile.

Convoiul va fi deschis de un vehicul-lider, care va functiona ca orice alt automobil obisnuit. Atunci cand un automobil se apropie de convoi si cere intrarea in sirul de masini, controlul asupra directiei, acceleratiei, franelor si semnalizatoarelor va fi preluat de automobilul-lider prin radio. Numarul maxim de masini va fi de 6-8.

  • Road Trains 1

    Sartre Road Trains - click pe poza

  • Road Trains 2

    Sartre Road Trains - click pe poza

  • Road Trains 3

    Sartre Road Trains - click pe poza

  • Road Trains 4

    Sartre Road Trains - click pe poza

  • Road Trains 5

    Sartre Road Trains - click pe poza

George Trifu

http://www.banknews.ro/stire/34204_ue_finanteaza_proiectul_sartre,_prin_care_masinile_vor_putea_circula_in_convoi_pe_autostrada.html