BankNews.ro - The Business Republic

Statul american incearca sa-si reduca datoria acceptand donatii din partea cetatenilor
International | Data Publicarii: 12-11-2009

Cu o datorie guvernamentala de 12.000 miliarde dolari, record absolut al tuturor timpurilor, orice suma suplimentara stransa de statul american este binevenita, potrivit paginii online a CNN. O lege promulgata in 1961 da posibilitatea cetatenilor sa contribuie prin donatii sau contributii benevole la prosperitatea Statelor Unite.

Pentru ca situatia economica a Americii este extrem de precara, autoritatile isi incurajeaza cetatenii sa renunte la o parte din prosperitatea personala pentru binele colectiv, iar argumentele lor par sa aiba efectul scontat, in ciuda cresterii alarmante a somajului si a impozitarii crescute.

In 2009, valoarea donatiilor a ajuns la 3,1 milioane dolari, sensibil mai mult decat pe durata intregului deceniu, insa insignifiant fata de colosala datorie acumulata. O suma apropiata a mai fost stransa doar in 2007 (2,6 milioane dolari), in restul anilor media fiind sub 2 milioane dolari, cu un minim in 2004, cand au fost colectati doar 665.000 dolari.

"Numarul donatorilor rar sare de cinci pe saptamana. Multi dintre ei sunt persoane decedate care stipuleaza in testament donatii fata de stat", spune Mckayla Braden, purtator de cuvant al Bureau of the Public Debt.

Reporterii CNN au intrebat cativa cetateni daca ar fi de acord sa doneze sume de bani statului, majoritatea lor exprimandu-si dezaprobarea fata de o astfel de practica, dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/34209_statul_american_incearca_sa-si_reduca_datoria_acceptand_donatii_din_partea_cetatenilor.html