BankNews.ro - The Business Republic

Banca Mondiala: Cresterea potentiala a economiei Romaniei va fi de doar 2% in urmatorii ani
Economie | Data Publicarii: 12-11-2009

Cresterea potentiala a PIB in Romania, respectiv rata la care economia poate creste fara amplificarea inflatiei si alte dezechilibre, este estimata la 2% pentru urmatorii ani, de la circa 4% in trecut, dar poate urca odata cu revigorarea investitiilor, considera reprezentantii Bancii Mondiale.

"Cresterea economica potentiala a Romaniei a scazut mult in ultima perioada, de la circa 4%, cat estimam inainte de criza, la aproximativ 2%. Este nivelul pe care il apreciem pentru urmatorii ani pentru rata optima de crestere a PIB, la care nu se amplifica inflatia si nu apar dezechilibre", a declarat joi economistul-senior al Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Kaspar Richter.

Pe de alta parte, el a precizat ca aceasta rata optima de crestere poate urca din nou, pe masura ce investitiile in Romania cresc si productivitatea muncii de imbunatateste. Kaspar Richter a mai precizat ca exista diferite estimari pentru acest indicator.

Pentru 2009, proiectia pentru economia Romaniei este de contractie cu 7,5-8%, potrivit FMI.

In 2010, economia Romaniei va continua sa se plaseze sub potential, cu o crestere foarte slaba, estimata la 0,5%.

Pe de alta parte, in anii anteriori, economia Romaniei a inregistrat rate de crestere ridicate, peste potential, alimentate de consum. Astfel, in 2008, cresterea PIB s-a plasat la 7,1%, in conditiile in care oficialii BNR estimau ca nivelul cresterii potentiale este de circa 5-6%.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34240_banca_mondiala_cresterea_potentiala_a_economiei_romaniei_va_fi_de_doar_2p_in_urmatorii_ani.html