BankNews.ro - The Business Republic

Creditul ipotecar, mai rar in Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 13-11-2009

Imprumuturile ipotecare au o incidenta in PIB in Romania de opt ori mai mica decat in Letonia. Avansul depozitelor va fi anul viitor superior celui al creditarii, arata o analiza UniCredit.

In 2010, creditarea va creste in Romania cu 5%, iar depozitele se vor aprecia cu 8%, potrivit unui raport al UniCredit Group. In perioada de varf consemnata in anul 2007, creditarea consemna o crestere anuala de 60,8%, iar depozitele cresteau cu 33,9%. Intre 2006 si 2008, ritmul de crestere a creditelor a fost in fiecare an mai mare decat cel al depozitelor. Primul an in care creditele vor avea un ritm de crestere mai redus comparativ cu depozitele este 2009. Pentru acest an, UniCredit estimeaza o crestere a creditarii de 1,3% si un ritm de apreciere a depozitelor de 6,4%.
 
Raportul dintre credite si depozite in Romania era de 111% la nivelul lunii iunie a acestui an.

Extremele acestui indicator sunt atinse in zona central est-europeana de Cehia, cu 70%, si de Letonia, unde acesta este 240%. In prima jumatate a lui 2009, depozitele persoanelor fizice din Romania s-au diminuat cu 11%, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, depozitele persoanelor juridice au consemnat o crestere de 11%. Cel mai mare declin al depozitelor populatiei, in perioada ianuarie-iunie a anului curent, de 22%, a fost consemnat in Slovacia. In aceeasi tara, depozitele firmelor s-au redus cu 6%.
 
Tot in primele sase luni ale anului, in Romania creditarea persoanelor fizice a scazut cu 1,8% si a companiilor cu 2,5%. In Serbia, creditarea populatiei a crescut in aceeasi perioada cu 8%, iar a companiilor, cu doar 0,10%. Cel mai mare declin al creditarii a fost consemnat in Lituania. Creditarea populatiei a scazut in statul baltic cu 7%, iar cea a companiilor cu 2,5%.

Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/34261_creditul_ipotecar,_mai_rar_in_romania.html