BankNews.ro - The Business Republic

Lybek, FMI: Datele despre evolutia PIB in Romania in trimestrul III au fost mai bune decat anticipam
Economie | Data Publicarii: 16-11-2009

Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, dar si in sens invers, din cauza incertitudinii interne in plan politic, a spus reprezentantul FMI Tonny Lybek, adaugand ca datele despre evolutia PIB in T3 au fost mai bune decat estimarile.

"Lucrurile se misca in directia potrivita, daca ne uitam la redresarea cererii externe, dar si invers, daca ne uitam la incertitudinile in plan intern. Sa speram ca aceasta situatie va fi totuti de scurta durata. Exista politici care trebuie implementate si nu exista inca un buget adoptat pentru anul viitor", a declarat reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria.

Lybek a afirmat ca datele privind contractia economica in trimestrul al treilea in Romania au fost mai bune decat anticipa Fondul, insa proiectia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdata mentinuta.

Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%, arata primele estimari de vineri ale Statisticii.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%.

"Datele privind trimestrul III au fost mai bune decat anticipam, dar deocamdata vom mentine prognoza de contractie a PIB cu 7,5-8% in 2009. Cand vom avea datele detaliate, vom reanaliza proiectiile", a afirmat Lybek.

Urmatoarele date despre produsul intern brut pentru trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2009, in varianta provizorie, vor fi publicate de Institutul National de Statistica pe 3 decembrie.

Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca economia se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut (PIB).

"Cifrele pe trimestrul al treilea din 2009 ar putea arata mai rau decat in trimestrul al doilea. Ultimul trimestru al acestui an va fi tot negativ, dar probabil va arata mai bine, se va situa in apropierea nivelului minim. Cred ca in primele trei luni din 2010 putem vedea o aplatizare, astfel incat T2 si T3 sa fie pozitive", a spus Franks.

Datele Eurostat au aratat ca Franta, Germania, Italia si zona euro per ansamblu au inregistrat cresteri trimestriale ale produsului intern brut (PIB) in perioada iulie-septembrie, cu toate ca ritmul a fost sub asteptarile pietei.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34298_lybek,_fmi_datele_despre_evolutia_pib_in_romania_in_trimestrul_iii_au_fost_mai_bune_decat_anticipam.html