BankNews.ro - The Business Republic

BNR ia locul FMI. Banca va plati transa ratata de Romania
Economie | Data Publicarii: 17-11-2009

Statul va avea bani de pensii si salarii, desi a pierdut transa de 2,5 miliarde de euro in total de la Comisia Europeana si de la FMI. Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis luni sa inapoieze bancilor circa 1,2-1,3 miliarde de euro din rezervele valutare, pentru ca Finantele sa aiba de unde sa se imprumute. CA al bancii centrale a redus rata rezervelor minime obligatorii (r.m.o.) la valuta de la 30% la 25%, motivand decizia prin ratarea de catre Romania a celei de-a treia transe de la CE, de un miliard, si de la FMI, de 1,5 miliarde de euro.

"In contextul amanarii intrarilor programate de fonduri externe, acoperirea din resurse ale pietei interne a necesarului de finantare a sectorului guvernamental in ultima parte a anului curent concomitent cu pastrarea echilibrelor macroeconomice impune adecvarea conditiilor de finantare din sistemul bancar autohton", se precizeaza in comunicatul oficial al BNR. Practic, BNR joaca acum rolul CE si al FMI, asigurand statului banii necesari pentru acoperirea deficitului bugetar. Nivelul r.m.o. reprezinta procentul pe care bancile sunt obligate sa il depuna in rezerva bancii centrale pentru fiecare finantare atrasa. Un nivel al r.m.o. de 30% inseamna ca pentru fiecare 100 de euro atrasi de o banca, 30 de euro ajung la BNR.

Decizia nu va slabi leul

Economistii nu sunt deloc surprinsi de decizie si sustin ca ea nu va pune presiune pe cursul de schimb, valuta urmand sa ajunga tot in rezerva BNR, pentru ca, dupa ce Finantele vor imprumuta banii de la banci, statul va veni tot la banca centrala pentru a-i schimba in lei. Bancherii vor putea sa isi ia banii inapoi din vistieria BNR incepand cu 24 noiembrie.

Integral in Gandul

http://www.banknews.ro/stire/34351_bnr_ia_locul_fmi_banca_va_plati_transa_ratata_de_romania.html