BankNews.ro - The Business Republic

Firmele romanesti au concediat, in ultimul an, 540 de angajati pe zi
Actualitate | Data Publicarii: 17-11-2009

Cel mai mare val de disponibilizari, in perioada septembrie 2008-septembrie 2009, a fost resimtit in constructii, sector in care s-a renuntat la 200 de angajati pe zi.

Angajatorii din constructii, auto, textile si comert, cele mai afectate industrii in aceasta perioada, au concediat in fiecare zi peste 500 de persoane.

Pe segmentul textilelor, in comert sau in industria auto au fost disponibilizati, in medie, 110 angajati pe zi. "Ceea ce se pierde acum in industria textila nu se va mai recupera. Estimez o stabilizare a situatiei in octombrie 2010", a declarat Sorina Placinta, proprietara fabricii de produse textile Sorste Focsani.

Ion Iordache, vicepresedintele sindicatului Automobile Dacia, considera ca disponibilizarile din industria producatoare de autovehicule vor continua la nivel national. "In mod traditional, iarna scad vanzarile de autovehicule, astfel ca ritmul concedierilor va fi constant. In martie insa ma astept sa reinceapa angajarile in acest sector", a afirmat Iordache.

Companiile de constructii au concediat din septembrie 2008 pana in prezent, in medie, aproape 200 de muncitori pe zi, in jur de 75.000 de persoane intr-un an, iar valul de disponibilizari va continua si in 2010, potrivit firmelor de profil.

Datele INS arata ca, daca in septembrie 2008 erau aproape 425.000 de lucratori in acest sector, in septembrie anul curent ramasesera numai 350.000. Potrivit jucatorilor din piata, ritmul concedierilor s-a mentinut constant pana in prezent. In plus, concedierile in sectorul constructiilor vor continua si in perioada urmatoare, pe fondul lipsei finantarilor.

"Relansarea sectorului constructiilor nu va avea loc mai devreme de septembrie 2010. Pana atunci, concedierile vor continua, desi la o rata mai mica decat pana acum", a afirmat Dan Ioan Popp, presedintele Impact Developer&Contractor.

Potrivit lui Popp, angajarile in acest domeniu nu vor reincepe inainte de septembrie 2010. "Exista si multa activitate la negru in acest sector, procentajul fiind de 30-40% din zona alba. Prima care se va relansa va fi activitatea la negru din constructii, abia apoi cea oficiala", considera Popp. Presedintele Impact este de parere ca statul trebuie sa micsoreze taxele, pentru a scoate la suprafata activitatea la negru din acest sector, si sa nu mai puna presiune pe firme pentru scaderea preturilor.

In registrele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) erau inscrisi, la finele lunii trecute, aproape 654.000 de someri, in crestere cu 29.000 de persoane fata de septembrie.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/34352_firmele_romanesti_au_concediat,_in_ultimul_an,_540_de_angajati_pe_zi.html