BankNews.ro - The Business Republic

ING: Fondurile de pensii vor avea probleme daca investesc peste 6 luni in actiuni doar in Romania
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-11-2009

Fondurile de pensii private vor avea mari probleme daca incearca peste jumatate de an sa inveseasca doar pe piata romaneasca de capital si, cel mai probabil, va fi necesara o diversificare si pe celelte piete din UE, a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

"In prezent suntem intr-un echilibru instabil, in sensul ca fondurile sunt destul de mici, la fel si alocarea in actiuni, ca sa nu reprezinte inca o problema foarte mare lichiditatea si oferta limitata in piata locala", a afirmat Bunea.

Fondurile de pensii "servesc" participantii si "nu vor investi in piata romaneasca ca sa dezvolte piata, ci vor investi in piata romaneasca doar daca au la dispozitie oferta cea mai buna din punct de vedere risc/randament fata de alta oportunitate", a subliniat ea.

Directorul general al ING Fond de Pensii a explicat ca fondurile romanesti de pensii au alternativa investitiilor pe pietele de capital mai lichide din Uniunea Europeana.

"Este clar numai o chestiune de cerere si oferta. Este nevoie de lichiditate pe bursa ca sa ai in ce sa investesti. Cererea vine din partea noastra, dar oferta este in bursa romaneasca", a mai spus Bunea. 

Mai devreme, presedintel Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, declara ca fondurile de pensii private ar putea finanta alte piete, alte proiecte de investitii, alte companii comerciale "care s-au miscat si se vor misca mai bine", daca nu vor gasi aceste oportunitati pe piata romaneasca.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, considera ca piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei cu 0,5% pana la 2,5% din salariul brut.

El apreciaza ca fondurile de pensii private obligatorii ar putea contribui la investitii majore pentru dezvoltarea economiei - infrastructura rutiera sau energetica - peste patru-cinci ani, cand vor acumula active de 5-6 miliarde euro.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui octombrie, active nete de 2,1 miliarde lei (492,7 milioane euro) si aproape 4,5 milioane de participanti.

In octombrie, fondurile de pensii private obligatorii si-au redus cu circa 1 punct procentual expunerea pe titluri de stat, pana la 62,64% din activele administrate, si si-au mentinut ponderea plasamentelor in actiuni la 7,77%.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34368_ing_fondurile_de_pensii_vor_avea_probleme_daca_investesc_peste_6_luni_in_actiuni_doar_in_romania.html