BankNews.ro - The Business Republic

FMI sustine crearea unei noi monede de rezerva la nivel mondial
International | Data Publicarii: 17-11-2009

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI) considera ca, pentru ca economia mondiala sa beneficieze de o stabilitate monetara mai mare, e necesar sa nu depinda de o singura moneda de rezerva la nivel international, cum a fost cazul dupa renuntarea la aur ca etalon, potrivit AFP.

Dominique Strauss-Kahn a confirmat ca noua moneda de rezerva ar putea fi bazata pe sistemul Drepturilor Speciale de Tragere (DST), unitatea monetara a Fondului Monetar International.

"Va fi vorba, cel mai probabil, de un cos valutar. Intr-o lume globalizata, nu poate fi vorba de o solutie nationala", a declarat Strauss-Kahn.

In cadrul unei conferinte de presa, Strauss-Kahn a mai subliniat ca oficialii de la Beijing trebuie sa permita aprecierea yuanului, printre alte masuri menite sa stabilizeze economia chineza, mesaj ce a fost transmis in repetate randuri de oficialul FMI in timpul vizitei din China.

Intrebat care ar fi cel mai potrivit moment pentru ca autoritatile chineze sa permita aprecierea yuanului, Strauss-Kahn a raspuns: "Cu cat mai repede, cu atat mai bine".

Fostul director general al FMI Michel Camdessus a declarat ca ocazia de a reforma sistemul monetar mondial nu trebuie ratata. "Sunt deschise o serie de oportunitati favorabile, insa nu pe timp nelimitat", a afirmat el.

Camdessus sustine ideea, formulata in primavara de guvernatorul bancii centrale chineze, de a inlocui dolarul cu DST ca moneda internationala de rezerva.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34377_fmi_sustine_crearea_unei_noi_monede_de_rezerva_la_nivel_mondial.html