BankNews.ro - The Business Republic

Masurile pentru combaterea crizei cresc riscul de coruptie, potrivit Transparency International
International | Data Publicarii: 17-11-2009

Transparency International a atras atentia marti, cand a publicat Indexul de Perceptie a Coruptiei, ca pachetele financiare masive pentru relansarea economica cresc riscul de coruptie, tentatia mitei fiind tot mai mare, iar secretul bancar fiind tot mai bine pazit, relateaza AFP.

In acest context, ONG-ul Transparency International (TI) a reamintit tarilor dezvoltate de responsabilitatea pe care o au fata de combaterea coruptiei.

In clasamentul anual al acestei organizatii, al carei sediu se afla la Berlin, tarile percepute ca fiind cele mai corupte raman natiunile sarace si marcate de conflicte: Afganistan, Somalia, Sudan si Irak.

La polul opus se afla Noua Zeelanda, Danemarca si Singapore, aceste trei tari fiind cele "mai putin corupte" potrivit indicelui de perceptie a coruptiei care indexeaza 180 de tari in baza a 13 sondaje realizate de 10 organizatii diferite.

Incepand cu 1995, ONG-ul publica in fiecare an acest clasament si atribuie note plecand de la 10 pentru un stat perceput ca fiind "curat", iar 0 pentru un stat perceput ca fiind "compromis". Dintre cele 180 de state, numai 49 de state au reusi sa treaca de medie, adica sa obtina o nota mai mare sau egala cu 5.

Grecia este, de exemplu, criticata pentru scaderea notei sale, de la 4,7 puncte in 2008 la 3,8 puncte in 2009, fiind clasata pe locul 71, o evolutie "foarte preocupanta", potrivit unui comunicat TI.

Romania obtine 3,8 puncte din 10, punctaj egal cu cel din anul precedent. "Romania revine pe ultimul loc in clasamentul statelor membre ale Uniunii Europene, pe care il disputa cu Bulgaria si Grecia. In timp ce Bulgaria obtine acelasi punctaj ca Romania ca urmare a unei cresteri de 0,2 puncte, Grecia ajunge pe aceasta pozitie in urma pierderii a 0,9 puncte fata de anul 2008", a declarat Victor Alistar, directorul TI Romania.

Chiar daca tarile sarace si aflate in plin razboi raman cele mai vulnerabile in fata coruptiei, TI a decis sa nu menajeze nici tarile dezvoltate. "Banii murdari nu trebuie sa poata gasi zone de refugiu. A venit timpul sa incetam cu scuzele!", a spus si presedintele TI, Huguette Labelle in raport.

In primul rand, a fost indicat ca problema secretul bancar care "impiedica eforturile de combatere a coruptiei si de recuperare a bunurilor furate". TI si-a modificat indicele si in functie de problema secretului bancar, care afecteaza "numeroase tari aflate in fruntea clasamentului". 

Exemple de tari recunoscute ca avand o legislatie foarte protectoare in ceea ce priveste secretul bancar sunt Elvetia, care se claseaza pe locul al cincilea, sau Luxemburg, aflat pe locul 14. Franta se afla pe locul 24.

In acelasi timp, TI a felicitat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa (OCEE) pentru eforturile privind eradicarea paradisurilor fiscale, dar a atras atentia ca aceasta chestiune trebuie sa faca "subiectul unor tratate bilaterale privind schimbul de informatii, inainte ca acestea sa intre sub incidenta sistemului secretului bancar".

Transparency International a atras atentia si asupra efectelor negative ale planurilor si pachetelor financiare masive de relansare initiate de tarile industrializate pentru a contracara criza economica. "Cand o suma mare de bani publici este cheltuita foarte rapid, iar administratiile care gestioneaza acesti bani sunt depasite de situatie, riscul pentru coruptie creste. Aceste este un mare factor de risc", a subliniat Sylvia Schenck, presedintele TI Germania.

Intr-un context in care au de-a face cu santiere mari si cu cereri de oferta pe masura, companiile ar putea fi tentate sa isi asigure contractele prin oferire de mita.

Schenck a atras atentia ca, in ciuda faptului ca anumite tari dezvoltate combat coruptia in mod activ intre propriile granite, companiile provenind din aceste tari nu au nicio ezitare in a pune in aplicare astfel de parctici in strainatate. "Mai ales in randul IMM-urilor este foarte raspandita ideea ca in unele tari nu este posibil sa faci altceva" decat sa mituiesti oficialii care sunt responsabili cu atribuirea contractelor publice.

"Astfel de scuze nu sunt acceptabile", a mai spus Schenck, subliniind in acest sens responsabilitatea Germaniei (locul 14 in indexul TI), care isi disputa cu China (locul 79) primul loc la nivel mondial privind exporturile.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34378_masurile_pentru_combaterea_crizei_cresc_riscul_de_coruptie,_potrivit_transparency_international.html