BankNews.ro - The Business Republic

16 miliarde de euro, valoarea economiei la negru
Economie | Data Publicarii: 18-11-2009

Micsorarea economiei la negru va deveni din luna martie criteriu de performanta in acordul cu FMI. Institutia ne va monitoriza evaziunea fiscala, chiar daca ministrul Finantelor o vede la doar 14%. Nivelul dat de Pogea e "modest", afirma Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, evaziunea fiscala in 2009 ajunge la 14% din PIB. Cum bugetul pe 2009 prevede un PIB de 497,3 miliarde de lei, rezulta ca anul acesta evaziunea fiscala va fi de 69,62 miliarde de lei, adica de peste 16 miliarde de euro. Daca luam de bune datele ministrului Finantelor, asta inseamna ca evaziunea fiscala este de doua ori mai mare decat deficitul bugetar si reprezinta aproximativ 45% din incasarile statului pe 2009. "Evaziunea fiscala a cunoscut fluctuatii importante din 2005 incoace. Impreuna cu expertii FMI vom pune la punct programe care sa creasca eficienta administratiei fiscale", a declarat Pogea pentru HotNews, neprecizand ce masuri va lua pentru combaterea evaziunii fiscale.

Presedintele Fiscului, Sorin Blejnar, sustine ca "an de an s-au luat masuri impotriva evaziunii fiscale, si drept urmare aceasta a scazut". Intrebat ce masuri va lua in 2010, seful Fiscului a spus ca acestea "vor fi numeroase".

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la FMI, nu este foarte convins de rezultatele luptei de pana acum. De-a lungul timpului s-au facut tot felul de studii de diversi consultanti straini pe tema evaziunii fiscale (italieni, americani etc.), dar evaziunea a fost combatuta foarte putin, spune acesta. "Studiile facute de diversi specialisti aratau ca in Romania evaziunea fiscala se situeaza intre 20 si 40% din PIB. Asa ca pot spune ca cifra de 14% din PIB avansata de Gheorghe Pogea este una modesta", zice Lucian Croitoru.

In ceea ce priveste faptul ca Pogea doreste sa combata evaziunea fiscala cu ajutorul FMI, Croitoru sustine ca actualul acord cu Fondul contine deja masuri de limitare a evaziunii fiscale. "Actualul acord cu FMI contine cateva masuri de combatere a evaziunii fiscale, iar una dintre ele se refera la faptul ca FMI cere finantelor sa puna accent pe urmarirea marilor contribuabili. Deci FMI poate ajuta Romania sa creasca eficienta administratiei fiscale, dar in cele din urma tot functionarul roman este cel chemat sa combata evaziunea fiscala", mai spune Croitoru.

Potrivit acordului incheiat de Romania cu FMI anul acesta, Fondul va cere administratiei fiscale sa orienteze programul de inspectie pe solicitarile de rambursare de TVA cu grad sporit de risc si spre marii contribuabili. FMI doreste ca Fiscul roman sa urmareasca cu atentie cererile de rambursare de TVA prin compensare sau prin subdeclararea vanzarilor. De asemenea, FMI mai cere sa fie intarit controlul asupra contribuabililor mari (prin cresterea numarului de inspectii fiscale), modificarea sistemului de penalitati pentru neconformare prin stabilirea de dobanzi si amenzi separate pentru intarzierea la plata si lista masurilor continua. "Implementarea acestor reforme va constitui un criteriu structural de performanta pentru sfarsitul lunii martie 2010", se arata in acordul stand-by.

Integral in Cotidianul

http://www.banknews.ro/stire/34391_16_miliarde_de_euro,_valoarea_economiei_la_negru.html