BankNews.ro - The Business Republic

Banca-mama a Bancpost si-a majorat expunerea pe Romania cu 200 mil. euro intre martie si octombrie
Finante-Banci | Data Publicarii: 19-11-2009

Grupul bancar elen Eurobank EFG, actionarul majoritar al Bancpost, si-a majorat expunerea totala pe Romania cu 200 milioane euro intre finalul lui martie si 31 octombrie, a declarat presedintele Bancpost, Mihai Bogza.

"Fata de reperul stabilit in cadrul angajamentelor asumate de banci, respectiv 31 martie, Eurobank EFG si-a majorat expunerea cu 200 milioane euro", a afirmat Bogza, dupa intalnirea de la Bruxelles dintre reprezentantii principalelor noua banci straine prezente in Romania si oficiali ai FMI si BNR.

El a precizat ca, in cadrul acestor discutii, bancile si-au reafirmat angajamentele din intalnirile precedente, de a-si mentine expunerea pe Romania si de a aduce, in caz de nevoie, capital suplimentar.

"Noi ne-am respectat angajamentele, am efectuat si majorari de capital la Bancpost", a completat Bogza.

In urma primei intalniri de la Viena de la finalul lui martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata CE, FMI si BNR sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre bancile romanesti si BNR este, insa, doar un "gentlemen's agreement".

La inceputul acestei luni, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara ca expunerea celor noua grupuri bancare internationale in Romania a scazut cu 1-2% fata de nivelul de referinta din 31 martie.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34446_banca-mama_a_bancpost_si-a_majorat_expunerea_pe_romania_cu_200_mil_euro_intre_martie_si_octombrie.html