BankNews.ro - The Business Republic

Banca centrala a Japoniei a mentinut dobanda cheie la 0,1%
International | Data Publicarii: 20-11-2009

Banca centrala a Japoniei (BoJ) a mentinut dobanda cheie la 0,1% si si-a majorat estimarile de crestere economica, in pofida avertizarilor emise de guvern, care a solicitat institutiei sa lupte impotriva fenomenului din ce in ce mai puternic de deflatie, relateaza Bloomberg.

Guvernatorul Masaaki Shirakawa si colegii sai au mentinut dobanda de politica monetara la 0,1%, potrivit unui comunicat al bancii centrale. Anuntul a venit la cateva ore dupa ce premierul adjunct, Naoto Kan, a avertizat ca scaderea preturilor ameninta revenirea economiei japoneze din cea mai grava criza a ultimelor decenii.

Divergenta de opinii in ceea ce priveste evolutia economiei indica posibila aparitie a unor tensiuni intre guvernul condus de primul ministru Yukio Hatoyama si banca centrala. Prin sublinierea fenomenului de deflatie, politicienii semnaleaza ca banca centrala ar trebui sa-si intensifice programul de cumparare de titluri de stat, sustin analistii.

"Avand in vedere independenta bancii centrale, guvernul nu poate cere direct institutiei sa scada dobanzile sau sa cumpere mai multe titluri de stat", a declarat Hiroshi Miyazaki, economist in cadrul Shinkin Asset Management Co. "De aceea foloseste termenul de 'deflatie', pentru a forta BoJ sa-si intensifice masurile de sprijin".

Yenul a fost putin influentat de decizia BoJ, tranzactionandu-se la 88,58 yeni/dolar, fata de 88,88 yeni/dolar inainte de anunt.

Toti cei 22 de analisti consultati de Bloomberg prevedeau decizia bancii centrale de mentinere a dobanzii cheie.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34488_banca_centrala_a_japoniei_a_mentinut_dobanda_cheie_la_0,1p.html