BankNews.ro - The Business Republic

Greenpeace: Topirea permafrostului ameninta industria gazo-petroliera rusa
Mediu | Data Publicarii: 22-11-2009

Topirea permafrostului (strat de sol și de roci care nu se dezgheata nici in timpul verii - n.r.) ameninta industriile gazo-petroliere ruse si dimineaza teritoriul Rusiei, cea mai mare tara din lume, a afirmat organizatia ecologista Greenpeace, informeaza AFP.

Companiile ruse trebuie sa cheltuiasca pana la 55 de miliarde de ruble (1,3 miliarde de euro sau 1,9 miliarde de dolari) pe an pentru a repara conducte, imobile si poduri deformate de efectele incalzirii si ale topirii teritoriilor inghetate, potrivit unui raport al organizatiei.

"Topirea permafrostului reprezinta cea mai mare amenintare in Rusia pentru companiile petroliere si de gaze", a declarat Vladimir Ciuprov, responsabil al programelor Greenpeace in Rusia.

Peste 60% din teritoriul rus se gaseste in zona permafrostului care este traversata de numeroase oleoducte si gazoducte. Aproape 93% din gazul rus si 75% din petrol este extras din aceasta zona, potrivit Greenpeace.

Teritoriul rus se retrage cu 30 de kilometri patrati pe an din cauza topirii gheturilor, fenomen care s-a accelerat in ultimii ani, spune Oleg Anisimov, unul dintre autorii raportului.

"Nu este numai o problema economica, dar si o problema geopolitica", a subliniat Anisimov, cercetator la Institutul de hidrologie de la Sankt Petersburg.

Un alt pericol este degajarea in atmosfera a metanului, un gaz cu efect de sera mai puternic decat dioxidul de carbon, emanat ca urmare a descompunerii materiilor oraganice (plante sau animale moarte) din lacurile formate de permarfrostul dezghetat.

"In Nord este ca o bomba cu metan dotata cu mecanism de intaziere", subliniaza Serghei Kirpotin, biolog la Universitatea Tomsk din Siberia.

Greenpeace ii va prezenta acest raport presedintelui rus Dmitri Medvedev la 23 noiembrie inainte de conferinta ONU pentru clima ce va avea loc la Copenhaga din 7 pana in 18 decembrie.

Rusia si-a revizuit miercuri obiectivul de reducere a gazelor cu efect de sera in vederea acestei conferinte, propunandu-si sa emita cu 20% pana la 25% mai putine gaze cu efect de sera pana in 2020 in raport cu 1990, fata de 15% cat isi propunea pana acum.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34508_greenpeace_topirea_permafrostului_ameninta_industria_gazo-petroliera_rusa.html