BankNews.ro - The Business Republic

Oamenii de stiinta, acuzati ca dramatizeaza voit efectele actiunii oamenilor asupra climei
Mediu | Data Publicarii: 23-11-2009

Sute de documente si email-uri private in care mai multi oameni de stiinta implicati in proiecte de mediu puneau in discutie ascunderea unor date au fost furate de pe un server al universitatii britanice East Anglia.

Email-urile, atribuite unor proeminenti cercetatori, includ discutii despre proiectele stiintifice si despre ce date sa fie facute publice, astfel incat sa nu fie alimentate argumentele celor care sutin ca influenta actiunilor umane asupra schimbarilor climatice nu este covarsitoare.

Oamenii de stiinta sunt acuzati ca au conspirat pentru ascundarea unor date care ar demonstra, printre altele, variatii nesemnificative ale temperaturii in ultimele sute de ani, fapt ce ar contrazice teoria incalzirii globale cauzata de poluare si alti factori antropici.

Intr-unul din email-uri, un cercetator spunea ca a folosit un truc, astfel incat sa demonstreze grafic o presupusa incalzire brusca a temperaturii, nejustificata prin dovezi stiintifice.

De cealalta parte, lumea stiintifica spune ca incidentul nu este intamplator, publicarea documentelor avand legatura cu recenta conferinta pe teme de mediu de la Copenhaga.

Redactia BankNews.ro

http://www.banknews.ro/stire/34514_oamenii_de_stiinta,_acuzati_ca_dramatizeaza_voit_efectele_actiunii_oamenilor_asupra_climei.html