BankNews.ro - The Business Republic

Bancile incep sa reduca dobanzile la credite
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-11-2009

Acuzate ca nu tin cont de dobanda-cheie a BNR, bancile incep usor-usor sa taie din dobanzile la credite, noteaza Curentul.

Alpha Bank a lansat recent un credit ipotecar, cu o dobanda redusa, calculata dupa formula EURIBOR la sase luni plus o marja de 6,5% pe an la creditele in euro. Durata de rambursare a creditului se poate extinde pe o perioada de 35 de ani, avansul minim necesar este de la 20% din valoarea imobilului, iar imobilul achizitionat nu trebuie sa fie prima locuinta a clientului. Clientii persoane fizice, care incaseaza salariul prin Alpha Bank, beneficiaza de o marja de 6%. Banca nu percepe comision de administrare, iar comisionul de acordare este de doar 1%, fiind perceput o singura data, la acordarea creditului. In cazul unui credit in valoare 50.000 de euro, contractat pe o perioada de 10 ani, dobanda anuala efectiva (D.A.E.) va fi de doar 8.37% pe an, iar valoarea totala de rambursat va fi de 73.121  de euro.

Si UniCredit Tiriac a redus dobanzile creditelor pentru locuinte in euro pentru clientii noi. Astfel, dobanzile creditelor pentru achizitie si constructii de locuinte au scazut cu 1,55 puncte procentuale, pana la 7,29% pe an. La lei, dobanda bancii la aceste credite a ramas la nivelul de 14,48%.

Si bancile mai mici ieftinesc creditele. Piraeus Bank a taiat cu pana la 1% marjele aplicate creditelor ipotecare, imobiliare si de consum, cu sau fara garantie reala. Masura a intrat in vigoare la jumatatea lunii noiembrie si vizeaza imprumuturile noi. Aceasta este cea de-a doua diminuare a dobanzilor la credite efectuata de Piraeus Bank Romania in decurs de 2 luni, dupa ce in septembrie banca a redus cu pana la 2.75% dobanzile pentru creditele de nevoi personale Happy End, acordate in moneda nationala.

"In decurs de doua luni am facut doi pasi catre o creditare mai accesibila. Ne dorim ca evolutia economica viitoare sa creeze premizele continuarii trendului descendent al dobanzilor la credite si sa incurajeze cererea de imprumuturi bancare in randul persoanelor fizice", a declarat Catalin Parvu, director executiv Piraeus Bank Romania.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara recent ca dobanzile la creditele in lei ar trebui sa se situeze cu pana la trei puncte procentuale peste dobanda-cheie in perioada actuala de recesiune. "Dobanzile la credite sunt mult mai ridicate decat dobanda de politica monetara si benefic pentru actuala perioada de recesiune ar fi ca rata la activ sa fie cu ceva procente, 1-3 puncte procentuale, peste dobanda-cheie de 8%. E vorba de concurenta", spunea Mugur Isarescu.

Curentul

http://www.banknews.ro/stire/34516_bancile_incep_sa_reduca_dobanzile_la_credite.html