BankNews.ro - The Business Republic

Deprecierea dolarului va continua si dupa ce Fed va majora dobanda cheie, sustin analistii
International | Data Publicarii: 23-11-2009

Cele mai precise estimari realizate pentru dolar arata ca moneda americana va continua sa se deprecieze chiar si dupa ce banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve, va incepe sa majoreze dobanda cheie, moment care, potrivit oficialilor, va veni in viitorul indepartat, relateaza Bloomberg.

Standard Chartered Plc, Aletti Gestielle SGR, HSBC Holdings Plc si Scotia Capital Inc. estimeaza ca dolarul se va deprecia cu 7,1% fata de euro. Stimulii fiscali si monetari de circa 12.000 miliarde dolari, cele mai mici dobanzi de referinta si un nivel record al vanzarilor de titluri de stat, de circa 4.000 miliarde dolari intre 2009 si 2010 vor exercita presiuni asupra monedei americane, sustin analistii.

De asemenea, dolarul va fi afectat de nivelul somajului din Statele Unite, de 10,2%, si de semnalele ce indica un ritm lent al revenirii economice.

"Experientele anterioare arata ca dolarul va inregistra o crestere sustinuta abia la 12 luni dupa ce Fed va incepe sa majoreze dobanzile", a declarat Callum Henderson, analist in cadrul Standard Chartered.

Standard Chartered prevede ca dolarul se va deprecia cu 5,4% in fata euro in 2010, la 1,58 dolari/euro, de la 1,4944 dolari/euro in prezent.

"Va fi nevoie de timp pentru a retrage excedentul de dolari din piata", a declarat Henderson. "Dolarul va ramane slab pana cand nivelul dobanzilor aplicate de Fed va depasi dobanzile aplicate de competitori".

Statele Unite se numara printre tarile reprezentate in cadrul G10 ce vor astepta pana in a doua jumatate a lui 2010 ca sa majoreze dobanda cheie, potrivit estimarilor analistilor consultati de Bloomberg. Fed, Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii (Bank of England) si banca centrala a Elvetiei ar putea majora dobanzile in al treilea trimestru din 2010, iar banca centrala a Japoniei ar putea mentine dobanda la 0,1% pana in martie 2011, potrivit aceluiasi sondaj.

Pana la sfarsitul lui 2010, numai Japonia va mai avea costuri de creditare reduse, iar acestea vor fi mai mari dupa ce vor fi ajustate la inflatie, estimeaza analistii. Tinta Fed pentru dobanda cheie va fi de 1%, iar cea a BCE de 1,5%.

Costurile de creditare din Statele Unite vor face activele denominate in dolari mai putin atractive, sustine Camilla Sutton, strateg in cadrul Scotia Capital din Toronto. Scotia Capital, ce realizeaza cele mai exacte previziuni din sondajele Bloomberg cu privire la evolutia dolarului fata de francul elvetian, estimeaza ca dolarul se va deprecia pana la sfarsitul lui 2010 la 1,60 dolari/euro.

Dupa ce Fed va majora dobanda cheie, dolarul va avea probabil aceeasi evolutie pe care a inregistrat-o in ultimele perioade de majorare a costurilor de creditare.

Dupa ce oficialii au inceput sa majoreze dobanda cheie in iulie 2004, indicele dolarului a scazut cu 10% si nu a revenit la cotatia anterioara primei majorari, pentru a se mentine mai mult de o luna la acest nivel, pana in noiembrie 2005.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34533_deprecierea_dolarului_va_continua_si_dupa_ce_fed_va_majora_dobanda_cheie,_sustin_analistii.html