BankNews.ro - The Business Republic

Pretul aurului a atins un nou record, sustinut de tendinta de depreciere a dolarului
International | Data Publicarii: 23-11-2009

Pretul aurului a urcat luni la un nivel record pe pietele asiatice, de 1.165,23 dolari/uncie, marcand al saselea record istoric atins in ultimele doua saptamani, sustinut de speculatii, in contextul in care mai multi investitori ar putea recurge la aur ca alternativa la dolar, relateaza Bloomberg.

Pretul contractelor futures ale aurului de pe bursele din New York, India si Shanghai au avansat la un nivel record, in contextul in care cele mai precise estimari pentru evolutia dolarului arata ca nivelul redus al dobanzilor, cresterea somajului si deficitul comercial al Statelor Unite vor afecta moneda americana. Aurul s-a scumpit cu 32% in acest an, in contextul in care indicele dolarului, ce ii masoara poerformantele fata de un cos de sase monede, a scazut cu 7,4%.

"Increderea investitorilor este in crestere si aurul este din ce in ce mai atractiv", a declarat Stefan Graber, analist in cadrul Credit Suisse Group. "Interesul investitorilor s-a extins dincolo de cei ce cauta o investitie de protectie fata de dolar, la alte tipuri de investitori, precum bancile centrale".

Pretul aurului cu livrarea imediata a crescut cu 1,3%, la 1.165,23 dolari/uncie, un nou record istoric, inainte de a reveni la 1.164,42 dolari/uncie. Aurul cu livarea in decembrie tranzactionat pe piata de la New York s-a scumpit cu 1,6%, la 1.165 dolari/uncie.

Pretul aurului a crescut cu 10% in ultima luna si este pe cale sa marcheze al noualea an consecutiv de scumpiri, cea mai indelungata perioada de apreciere din 1948. Achizitia realizata de banca centrala a Indiei, care a cumparat 200 tone de aur, a facut ca investitorii sa anticipeze masuri similare din partea altor banci centrale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34538_pretul_aurului_a_atins_un_nou_record,_sustinut_de_tendinta_de_depreciere_a_dolarului.html