BankNews.ro - The Business Republic

BRD mizeaza pe afaceri de 1,7 miliarde lei din operatiuni de factoring in 2009, in scadere cu 22%
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-11-2009

BRD-Groupe Societe Generale estimeaza o scadere cu 22% a cifrei de afaceri din operatiuni de factoring in acest an, la aproximativ 1,7 miliarde lei, fata de anul trecut, insa mizeaza pe o mentinere a cotei de piata la 40%, a anuntat, luni, banca.

BRD avea la sfarsitul anului trecut o cota de piata de 40% pe segmentul de factoring.

"Intr-un context economic deteriorat, caracterizat atat de cresterea duratei de incasare a creantelor, cat si de conditiile restrictive in care asiguratorii preiau riscurile din piata, banca previzioneaza pentru sfarsitul anului 2009 mentinerea cotei de piata detinute prin realizarea unei cifre de afaceri din operatiuni de factoring de peste 1,7 miliarde lei, in scadere cu 22% fata de cifra de afaceri raportata la sfarsitul anului 2008", se arata in comunicatul bancii.

Reprezentantii BRD precizeaza ca estimarea facuta se refera la operatiunile de factoring si nu include produse asimilate de alti jucatori din piata cu operatiunile de factoring, precum scontarile sau creditele cu cesiune de creanta, pe care banca le ofera prin servicii sau produse distincte.

"In 2009 am remarcat o schimbare in structura portofoliului de produse in sensul cresterii ponderii operatiunilor de factoring fara regres (operatiuni de factoring care includ serviciul de preluare a riscului de neplata de catre debitori), care reprezinta 64% din totalul portofoliui in prezent, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, cand ponderea lor era de 44%", a declarat directorul directiei Factoring din cadrul BRD, Mihaela Dimitriu.

Ea a adaugat ca aceasta evolutie demonstreaza "tendinta actuala a agentilor economici de a-si securiza mai bine portofoliul de creante", in conditiile unui an 2009 marcat de scaderea accentuata a vanzarilor agentilor economici si de cresterea numarului de zile de intarziere la plata si a numarului de falimente.

BRD este liderul pietei interne de factoring din 2004, potrivit propriilor estimari.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34540_brd_mizeaza_pe_afaceri_de_1,7_miliarde_lei_din_operatiuni_de_factoring_in_2009,_in_scadere_cu_22p.html