BankNews.ro - The Business Republic

CNVM prelungeste pana la 1 februarie 2010 proiectul pilot privind conturile globale
Bursa | Data Publicarii: 25-11-2009

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit pana la 1 februarie 2010 programul pilot care vizeaza tranzactionarea actiunilor Erste Bank si a titlurilor de stat fara prevalidare, prin intermediul mecanismului conturilor globale, potrivit buletinului de activitate al CNVM.

In prezent, arbitrul pietei lucreaza la un proiect potrivit caruia toate valorile mobiliare vor fi tranzactionate prin intermediul conturilor globale, la Bursa de Valori Bucuresti.

Programul pilot de utilizare a conturilor globale a fost lansat la inceputul anului trecut, odata cu listarea actiunilor Erste Group pe piata de la Bucuresti.

In cadrul programului pilot, Depozitarul Central si Bursa de Valori Bucuresti evalueaza lunar aplicarea mecanismului de prevalidare a instrumentelor financiare si a sistemului de conturi globale, transmitand la sfarsitul fiecarei luni rezultatele evaluarii catre CNVM.

Bursa dorea initial sa treaca la sistemul conturilor globale de la 1 iunie, dar in urma unor consultari cu brokerii a stabilit ca nu este oportuna migrarea la acest sistem. Conturile globale permit firmelor de brokeraj sa cumpere actiuni, sau alte valori mobiliare pentru toti clientii pe acelasi cont global, pentru ca ulterior sa le distribuie pe conturile individuale.

Rezultatele unui sondaj realizat in mai de BVB au aratat ca mai mult de jumatate dintre casele de brokeraj de pe Bursa de Valori Bucuresti nu sunt pregatite in totalitate pentru introducerea sistemului de tranzactionare bazat exclusiv pe utilizarea conturilor globale.

In prezent, conturile globale sunt folosite pentru tranzactiile cu actiuni Erste, iar CNVM a dat unda verde folosirii acestui sistem si pentru alti emitenti straini in afara de banca austriaca.

In privinta utilizarii pe toti emitentii de la BVB, presedinele CNVM, Gabriela Anghelache, spunea in urma cu cateva luni, intr-un interviu acordat NewsIn, ca BVB risca sa fie in contratimp cu alte burse europene prin introducerea in acest moment de criza a conturilor globale, deoarece in pietele europene s-a format un curent care vizeaza reintoarcerea la conturile individuale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34595_cnvm_prelungeste_pana_la_1_februarie_2010_proiectul_pilot_privind_conturile_globale.html