BankNews.ro - The Business Republic

Afacerile din Romania ale Eurobank EFG au redevenit profitabile in trimestrul III
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-11-2009

Afacerile din Romania ale grupului EFG Eurobank, banca-mama a Bancpost, au generat in primele noua luni din 2009 o pierdere neta de 4,3 milioane euro, mai redusa cu 43% fata de cea din primul semestru, de 7,6 milioane euro, pe fondul reducerii costurilor, arata raportul financiar.

Pentru primele noua luni din 2008, banca raportase pentru afacerile din Romania un castig net de 35 milioane euro.

Inainte de plata taxelor si a intereselor minoritare, pierderea afisata de grupul elen pentru afacerile din Romania a insumat 17,6 milioane euro in primele noua luni din acest an, dupa pierderile brute de 19,6 milioane euro din primul semestru.

Activele detinute de subsidiarele EFG Eurobank in Romania, din care cea mai mare este Bancpost, au scazut cu 4% in intervalul septembrie 2008 - septembrie 2009, de la 5,76 miliarde euro pana la 5,525 miliarde euro, se mai arata in raportul grupului grecesc.

Fata de jumatatea acestui an, cand insumau 6,17 miliarde euro, activele au scazut cu 10,5%.

Veniturile operationale obtinute pe piata din Romania in primele noua luni au ajuns la 236,8 milioane euro, in scadere cu 4,5% fata de nivelul din intervalul ianuarie - septembrie al anului trecut, de 248 milioane euro.

In acelasi timp, cheltuielile operationale au scazut intr-un ritm de doua ori mai rapid, cu 8,8% pana la 135 milioane euro, de la 148 milioane euro in primele trei trimestre ale anului trecut.

Portofoliul de credite acordate de subsidiarele EFG Eurobank a ajuns la finalul lui septembrie la 3,54 miliarde euro, in scadere cu 14,5% fata de nivelul de la 30 septembrie 2008, de 4,14 miliarde euro.

De asemenea, volumul depozitelor a scazut cu 20,5% fata de nivelul de la 30 septembrie 2008, de la 2,49 miliarde euro pana la 1,98 miliarde euro.

Reteaua de pe piata romaneasca a EFG Eurobank a ajuns, la sfarsitul lunii septembrie, la 305 unitati. Numai in trimestrul al treilea, EFG Eruobank a deschis 12 unitati de retail, numarul total al acestora ajungand la 286 unitati, grupul elen detinand si 19 centre dedicate clientilor corporate. 

In randul celor sapte piete est-europene pe care opereaza, EFG Eurobank a afisat pierderi in primele noua luni in trei tari - Romania, Polonia (33,3 milioane euro) si Ucraina (55,1 milioane euro). Grupul elen a obtinut in schimb profit in Bulgaria, Serbia, Cipru si Turcia.

La nivel de grup, Eurobank EFG a obtinut in primele noua luni din acest an un profit net de 270 milioane euro, in scadere cu 56,7% fata de rezultatul net din primele trei trimestre ale anului trecut, in conditiile in care profitul inainte de provizioane al grupului a scazut cu 5,3% in perioada mentionata, la 1,165 miliarde euro. Fata de finalul lui 2008, activele grupului s-au diminuat cu 2,5%, pana la 84,26 miliarde euro.

EFG Eurobank este prezent pe piata din Romania, pe langa Bancpost, prin EFG Retail Services IFN, EFG Eurobank Mutual Funds Management Romania SAI, EFG Eurobank Finance Romania, EFG Eurobank Securities Romania, EFG Eurobank Leasing, EFG Eurobank Property Services, EFG IT Shared Services, EFG Eurolife Asigurari Generale si prin EFG Eurolife Asigurari de Viata. 

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat saptamana trecuta, pentru NewsIn, ca Eurobank EFG si-a majorat expunerea totala pe Romania cu 200 milioane euro intre finalul lui martie si 31 octombrie.

Grupul Eurobank EFG este prezent in Grecia, Bulgaria, Serbia, Romania, Turcia, Polonia, Ucraina, Marea Britanie, Luxemburg si Cipru.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34597_afacerile_din_romania_ale_eurobank_efg_au_redevenit_profitabile_in_trimestrul_iii.html