BankNews.ro - The Business Republic

BCR vinde credite corporate acordate in perioada pre-Erste
Finante-Banci | Data Publicarii: 25-11-2009

Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de credit din Romania, a vandut la finele lunii august un pachet consistent de imprumuturi acordate in perioada 1998-2005 unor companii din categoria IMM-urilor si microintreprinderilor.

Este primul pachet de credite inscris de BCR in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare pentru care nu se specifica moneda, ci doar valoarea creantelor de la finele lunii august 2009. In total, banca a vandut catre Suport Colect - companie care face parte din grupul BCR - creante totale de peste 734 milioane. Contactati de Business Standard, reprezentantii bancii nu au dorit sa precizeze moneda in care au fost inscrise si vandute aceste credite. "Este preferabil ca portofoliul BCR sa se imbunatateasca. In aceasta perioada, banca trebuie sa se canalizeze pe noi plasamente", a declarat pentru Business Standard presedintele SIF Transilvania, Mihai Fercala. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) controleaza un pachet de 30,12% din capitalul BCR. Reprezentantii SIF se vor intalni maine cu seful Erste Bank, Andreas Treichl, si cu Manfred Wimmer, directorul financiar al Erste si fost presedinte executiv al BCR, pentru a discuta despre decizia recenta a grupului austriac de a transfera expunerea detinuta pe banca din Romania catre o societate cu raspundere limitata, infiintata recent la Viena.

Presedintele companiei de administrare a SIF Muntenia, Petre Pavel Szel, spune ca este posibil ca acest pachet de credite sa faca parte dintr-un program mai amplu de restructurare.

"Vom afla mai multe informatii maine, la intalnirea cu oficialii Erste, unde vom discuta si despre modificarea detinerilor Erste Bank la BCR", a subliniat Szel.

"Scheletele" din portofoliul BCR

Creditele vandute de banca au fost acordate unor companii aflate astazi in faliment sau in lichidare judiciara. Unele sunt radiate deja la Registrul Comertului. Este cazul Fortius Trading, companie despre care ziarele scriau in 2004 ca "facea parte dintr-o schema gandita de Omar Hayssam pentru aprovizionarea unitatilor militare cu combustibil din Republica Moldova".

Creanta acestei firme se apropie de doua milioane, iar creditul a fost accesat in anul 2002. Ultimele inregistrari realizate de BCR in Arhiva Eletronica de Garantii Reale Mobiliare precizau ca imprumuturile au fost acordate, de exemplu, in euro, iar creanta vanduta a fost inscrisa in lei.

Un alt "schelet" este compania Cibela, al carei actionar - Viorel Popa - a tinut prima pagina a presei din perioada anilor 2000-2001. Creanta companiei se ridica la 1,8 milioane.

Cea mai mare creanta din pachetul vandut de BCR reprezinta un credit de aproape 52 milioane, care a fost acordat companiei DH Leasing. Acesta este unul dintre "cele mai recente" imprumuturi, din pachetul preluat de Suport Colect, intrucat a fost acordat in 2004.

Ce spun avocatii

Avocatul Dumitru Radescu spune ca, in cazul firmelor aflate in faliment, BCR s-a inscris la masa credala si, de aceea, banca inca mai spera ca poate recupera cate ceva din datorii. "Practic, prin vanzarea acestor creante, banca se spala pe maini de procesele comerciale, pe care va trebui sa le suporte de acum inainte cesionarul. Datoriile firmelor respective s-ar fi putut prescrie in trei ani de la data scadentei doar daca nu s-ar fi deschis procedura insolventei", explica Radescu.

Pe de alta parte, Gheorghe Piperea, vicepresedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania, spune ca "BCR nu mai poate face nimic". "In cazul firmelor radiate, banca ar putea cere banii de la administratori sau de la actionari pentru «imbogatire fara temei», acesta este termenul juridic. Dar, aceasta este o actiune extrem de complicata. Daca nu au facut niciun act de executare silita, in trei ani de la scadenta creditului, atunci acesta se prescrie. Nu mai pot obtine banii nici prin Justitie", spune Piperea.

Integral in Business Standard

http://www.banknews.ro/stire/34609_bcr_vinde_credite_corporate_acordate_in_perioada_pre-erste.html