BankNews.ro - The Business Republic

Incalzirea climatica ar putea costa UE pana la 65 mld euro in 2080, Romania ar fi mai putin afectata
Mediu | Data Publicarii: 25-11-2009

Incalzirea climatica planetara ar putea costa Uniunea Europeana pana la 65 miliarde euro in 2080, daca nu este stopata, cel mai expus fiind sudul Europei, unde agricultura si turismul vor fi puternic lovite, in timp ce impactul asupra Romaniei va fi mai putin semnificativ, potrivit AFP.

Spania, Portugalia, Italia, Grecia si Bulgaria ar fi cel mai puternic afectate, agricultura suferind de pe urma secetei o pierdere de randament ce ar putea urca la 25%, iar veniturile din turism ar putea scadea cu 5 miliarde euro pe an, se arata intr-un studiu prezentat miercuri de Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene.

Impactul va fi mai putin important in Europa Centrala, zona cuprinsa intre Irlanda, Olanda, Franta, Romania si Polonia, chiar daca aceste state vor fi afectate de cresterea fenomenului inundatiilor.

In schimb, tarile din nordul UE ar putea profita de pe urma incalzirii globale.

"Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia si Lituania ar fi singurele tari din UE care ar beneficia de pe urma incalzirii globale, cu cresteri de 0,5%-0,7% pe an, in special datorita impactului pozitiv asupra agriculturii, al pagubelor mai mici cauzate de inundatii si a unor venituri mai mari din turism", se precizeaza in studiu.

"Daca anticiparile privind schimbarile climatice din 2080 s-ar produce in prezent, UE ar trebui sa faca fata unei scaderi anuale cu intre 20 si 65 miliarde euro a produsului intern brut (PIB), in functie de cresterea temperaturii in UE (intre 2,5 grade si 5,4 grade Celsius)", avertizeaza autorii raportului.

Rezultatul tine cont de patru domenii sensibile la schimbarile climatice, respectiv agricultura, inundatiile, modificarile in zone de coasta odata cu deplasarea populatiei si turismul. Studiul a luat in calcul mai multe scenarii de crestere a temperaturii (de la 2,5 grade C la 5,4 grade C) si a nivelului marii (de la 48 cm la 88 cm) in UE pentru 2080.

In cel mai pesimist scenariu, inundatiile provocate de mare si costul deplasarii populatiei ar reduce nivelul de trai anual al europenilor cu 0,46% si ar afecta in fiecare an intre 775.000 si 5,5 milioane persoane in plus fata de datele actuale. In agricultura, productia ar scadea randamentul culturilor cu 10% in fiecare an.

Inundatiile ar afecta intre 250.000 si 400.000 persoane in plus anual si ar reduce nivelul de trai cu 0,24%, ca urmare mai ales a pagubelor provocate in constructii.

Autorii studiului avertizeaza ca costul global la nivelul planetei ar putea sa fie chiar mai mare, deoarece in acest raport nu au fost luate in calcul criterii neeconomice, precum biodiversitatea, ecosistemul si catastrofele naturale.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34636_incalzirea_climatica_ar_putea_costa_ue_pana_la_65_mld_euro_in_2080,_romania_ar_fi_mai_putin_afectata.html