BankNews.ro - The Business Republic

Isarescu: Optiunea politicii fiscale in Romania a fost imprudenta intre anii 2004-2008
Economie | Data Publicarii: 25-11-2009

Imprudenta politicii fiscale in 2004-2008 a fost provocata de faptul ca decidentii au considerat ca "timpurile bune" au venit odata pentru totdeauna, ceea ce a determinat expansiunea cheltuielilor, si de anul electoral 2008, care a amplificat si mai mult cheltuielile, a spus guvernatorul BNR.

"In principiu, politica fiscala poate sa atenueze unele efecte nedorite ale intrarilor mari de capitaluri sau sa le sporeasca. Efectele sunt amplificate deoarece componentele ciclice ale PIB, intrarile nete mari de capitaluri si cresterea in termeni reali a cheltuielilor bugetare se potenteaza reciproc", a explicat Mugur Isarescu, intr-o dizertatie sustinuta cu ocazia primirii titlului de membru corespondent al Academiei Regale a Doctorilor din Spania.

Astfel, guvernatorul BNR considera ca "din aceasta perspectiva, dar si din perspectiva faptului ca intrarile mari de capitaluri sunt asociate cu crize financiare, optiunea politicii fiscale in Romania a fost imprudenta intre anii 2004-2008".

"In Romania au fost doua cauze pentru aceasta imprudenta, ambele pe deplin explicate in literatura de specialitate. Prima a fost aceea ca decidentii au considerat ca "timpurile bune" au venit odata pentru totdeauna, ceea ce evident insemna ca expansiunea cheltuielilor putea fi permanenta. A doua a fost anul electoral 2008, care a amplificat cheltuielile si mai mult. Politica fiscala laxa a cheltuielilor a pus bazele pentru o contractie fiscala involuntara in eventualitatea scaderii economiei", a mai precizat Isarescu.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34638_isarescu_optiunea_politicii_fiscale_in_romania_a_fost_imprudenta_intre_anii_2004-2008.html