BankNews.ro - The Business Republic

Intrarea Dubaiului in incapacitate de plata a zdruncinat pietele internationale
International | Data Publicarii: 27-11-2009

Dubaiul a zdruncinat joi pietele financiare internationale si a provocat o scadere masiva a obligatiunior islamice, dupa ce a anuntat ca este in incapacitate de a refinanta la timp o parte din datorii, relateaza AFP.

Anuntul a afectat pietele financiare din Asia, unde obligatiunile islamice au scazut cu 15%, si, partial, bursa din Paris.

Emiratul, lovit din plin de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat marti ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.

"Dubai World intentioneaza sa ceara celor care au de colectat creante de la grup si de la compania Nakheel sa amane cel putin pana pe 30 mai 2010 plata datoriei ce au ajuns la scadenta", a anuntat intr-un comunicat Fondul de sustinere financiara din Dubai.

Nakheel trebuie sa plateasca in decembrie datorii de circa 3,5 miliarde dolari, sub forma unor obligatiuni islamice.

In urma problemelor financiare, agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat joi sase companii guvernamentale importante din Dubai.

Moody's a coborat de la 'A3' la 'Baa2' ratingul DP World, din cadrul Dubai World, si ratingul companiei nationale de electricitate si apa (Dubai Electricity and Water Authority), si de la 'Ba2' la 'Baa1' ratingul grupului imobiliar Emaar Properties. .

"O reesalonare a datoriei arata ca guvernul este gata sa permita unei firme ce se afla sub controlul sau sa nu-si onoreze obligatiile", considera agentia.

Standard and Poor's a retrogradat, de asemenea, cinci companii din Dubai, printre care DP World si Emaar Properties, estimand ca decizia de miercuri reprezinta "esecul guvernului din Dubai de a oferi sustinerea financiara potrivita" unei companii de maxima importanta. 

Anuntul guvernamental a venit dupa ce Bursa din Dubai a fost inchisa pentru sarbatoarea musulmana Aid al-Adha. Valoarea obligatiunilor emise de Nakheel in 2009 a scazut, de altfel, cu 27%, potrivit bancii de investitii EFG-Hermes.

Datoria totala a Dubaiului a fost estimata la 80 miliarde dolari in 2008, dintre care 70 miliarde dolari reprezinta datoriile companiilor publice. Datoria inregistrata de Dubai World este cea mai mare, insumand 59 miliarde dolari. 

"Piata se obisnuise cu ideea datoriei Dubaiului si se astepta la o achitare a datoriilor Nakheel in decembrie 2009", a declarat pentru AFP Monica Malik, economist in cadrul EFG-Hermes.

"Obligatiunile emise de Dubai pentru 2010-2011 sunt deja importante", a subliniat aceasta. Dubaiul trebuie sa achite datorii de 13 miliarde dolari in 2010 si de 19,5 miliarde in 2011.

Paradoxal, anuntul facut de Dubai a urmat unei emisiuni reusite de titluri de stat, in valoare de 5 miliarde dolari, ce au fost subscrise in totalitate de doua banci din Abu Dhabi.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34670_intrarea_dubaiului_in_incapacitate_de_plata_a_zdruncinat_pietele_internationale.html