BankNews.ro - The Business Republic

Fondul de mediu va finanta 91 de proiecte pentru programul Casa Verde, de 79,8 milioane lei
Mediu | Data Publicarii: 27-11-2009

Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) a anuntat, vineri, intr-un comunicat, ca au fost aprobate 91 de proiecte pentru programul Casa Verde, de 79,8 milioane lei (peste 18,8 milioane euro), reprezentand 60,3% din totalul proiectelor depuse in prima sesiune.

Astfel, in prima sesiune a Programului, care s-a derulat in perioada 15-31 iulie, fiind prelungita apoi pana pe 14 august, au fost depuse 151 de proiecte, dintre care au fost aprobate 91 de proiecte, echivalentul sumei de 79.808.820,96 lei, potrivit datelor transmise de AFM.

Initial, fostul ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi, declara ca valoarea celor 151 de proiecte insumeaza circa 100 milioane euro.

Banii pentru acest program sunt administrati de autoritatile locale, iar finantarea nerambursabila, asigurata de la Fondul pentru Mediu, este de cel mult 80% din cheltuielile eligibile ale proiectului.

"Solicitantii proiectelor care au fost aprobate pot veni la AFM incepand cu 2 decembrie pentru incheierea contractului de finantare. Demararea proiectelor poate avea loc chiar din acest an, dar banii vor fi primiti dupa finalizarea lucrarilor, daca acestia au respectat conditiile din ghidul de finantare", au precizat reprezentantii institutiei pentru NewsIn.

AFM a mai anuntat ca doua sesiune s-a desfasurat in perioada 1-15 septembrie si a fost prelungita pana pe 9 octombrie 2009, iar a treia sesiune, care se adreseaza operatorilor economici detinatori de hoteluri si alte facilitati de cazare similare, se deruleaza in perioada 9-27 noiembrie. In sesiunea a doua au fost depuse 237 de proiecte, iar in sesiunea a treia, pana in prezent a fost depus un proiect.

Pe 13 octombrie, ministrul interimar al Mediului, Elena Udrea, a semnat marti ordinul de ministru pentru completarea ghidului de finantare a programului Casa Verde, astfel ca hotelierii vor beneficia in acest an de o sesiune de depunere a proiectelor, iar finantarea va fi de pana la 50% din cheltuielile eligibile, iar pentru cele din regiunea Bucuresti-Ilfov finantarea este de cel mult 40% din acestea.

Finantarea pentru aceste proiecte de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care duc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului se realizeaza din bugetul Fondului pentru mediu, iar pentru proiectele depuse si aprobate pentru anul 2009 este prevazuta suma de 310 milioane lei, din care 210 milioane lei pentru proiectele unitatilor administrativ-teritoriale, iar restul pentru proiectele operatorilor economici.

Romania va trebui ca in 2020 sa produca 24% din energie din resurse regenerabile, cu 6 puncte procentuale mai mult decat obtine in prezent din hidroenergie si biomasa.

AFM finanteaza si 28 de proiecte pentru impaduriri

AFM a mai anuntat ca in cadrul programului national de imbunatatire a calitatii mediului prin impadurirea terenurilor agricole degradate, derulat intre 7 si 21 septembrie, care a fost prelungit ulterior pana pe 15 octombrie, solicitantii au depus 31 proiecte, dintre care au fost aprobate 28.

"Suma alocata sesiunii de finantare este de 100.250.000 lei, iar suma maxima care poate fi acordata unui coordonator in cadrul sesiunii de finantare este de 5.000.000 lei", se mai precizeaza in comunicatul semnat de seful institutiei, Vlad Marcoci.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34703_fondul_de_mediu_va_finanta_91_de_proiecte_pentru_programul_casa_verde,_de_79,8_milioane_lei.html