BankNews.ro - The Business Republic

Bancile europene sunt printre institutiile financiare cele mai afectate de criza din Dubai
Finante-Banci | Data Publicarii: 29-11-2009

Royal Bank of Scotland (RBS) a acordat mai multe credite decat orice alta institutie grupului Dubai World, compania de stat ce incearca sa obtina amanarea scadentei imprumuturilor, in timp ce HSBC are cea mai mare expunere la riscurile din Emiratele Arabe Unite, potrivit JPMorgan Chase & Co.

Potrivit Bloomberg, RBS, cea mai mare banca aflata sub controlul guvernului britanic, a acordat credite de 2,3 miliarde dolari, sau 17% din totalul creditelor contractate de Dubai, de la inceputul lui ianuarie 2007, a anuntat JPMorgan, citand datele Dealogic.

HSBC, cea mai mare banca din Europa, are "cea mai mare expunere absoluta" la Emiratele Arabe Unite, cu credite de 17 miliarde dolari in 2008, a mai anuntat JPMorgan, citand Asociatia Bancilor din Emirate.

Commercial Bank PJSC din Abu Dhabi ar putea avea de colectat datorii de 1,9 miliarde dolari de la Dubai World, ceea ce o transforma in cel mai mare creditor din exteriorul emiratului, au declarat doua surse avizate.

In Franta, bancile cu cele mai mari expuneri sunt BNP Paribas, Societe Generale, Calyon (subsidiara a Credit Agricole) si Natixis.

Problema datoriilor Dubaiului, ce au rezultat in urma unui boom imobiliar, au dat nastere unor temeri majore in randul investitorilor occidentali, ce se orientasera spre regiunea Golfului in timpul crizei financiare mondiale.

"Piata este foarte nelinistita in legatura cu expunerea la Dubai, iar numele bancii RBS a fost mentionat atat ca grup creditor cat si ca administrator. Oamenii sunt ingrijorati ca situatia va duce la un nou val de pierderi. Dubaiul determina toate miscarile pietei in acest moment", a declarat David Williams, analist in cadrul Fox-Pitt Kelton Ltd.

Actiunile asiatice au inregistrat cea mai mare depreciere din ultimele trei luni, in timp ce pietele europene si-au adancit pierderile din sedinta anterioara, pe fondul temerilor ca o restructurare a datoriilor de catre Dubai World, ce are datorii totale de 59 miliarde dolari, s-au putea adauga pierderilor de 1.720 miliarde dolari inregistrate din criza mondiala.

Expunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat a fost estimata la aproximativ 13 miliarde euro, potrivit unei note publicate joi de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria.

In nota sa, Credit Suisse enumera, printre institutiile financiare care ar avea expuneri pe Dubai, bancile britanice HSBC, RBS si Barclays, cele franceze BNP Paribas si Calyon, banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS.

Analistii din cadrul Goldman Sachs au estimat HBOS ar putea inregistra pierderi din credite legate de expunerea la Dubai de 611 milioane dolari, nivelul acestor putand atinge 177 milioane dolari in cadrul Standard Chartered, potrivit unui raport publicat vineri. Impactul asupra ambelor banci va fi "suportabil", sustin analistii.

Dubaiul va evita falimentul datorita sprijinului oferit de emiratul Abu Dhabi, potrivit expertilor
 
Dubaiul, ce a solicitat amanarea scadentei pentru o parte din datorii, ar urma sa evite intrarea in faliment, datorita sprijinului oferit de emiratul mai bogat Abu Dhabi, insa pozitia financiara va fi slabita semnificativ la iesirea din criza, sustin analistii, citati de AFP:

"Dubaiul ca stat suveran nu este expus unui faliment, pentru ca beneficiaza de sustinere din partea Abu Dhabi-ului", capitala Emiratelor Arabe Unite, a declarat Pascal Devaux, economist in cadrul BNP Paribas, specializat pe riscurile din Orientul Mijlociu.

Marile burse internationale au cazut puternic joi, dupa ce Dubaiul a anuntat ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.

Insa acesta estimeaza ca dezvaluirea fragilitatii finanicare ar putea oferi emiratului Abu Dhabi ocazia de a relua controlul asupra celorlalte emirate, in urma crizei".

Capitala economica a Emiratelor, Dubaiul este in umbra Abu Dhabi-ului, ce produce 90% din petrolul Emiratelor, in timp ce rezervele de petrol din Dubai sunt aproape de zero.

Abu Dhabi va veni in ajutorul emiratului, care s-a lansat in ultimii ani in proiecte colosale, ce au dus la adancirea datoriilor.

"Emiratul Abu Dhabi nu va permite niciodata prabusirea Dubaiului, chiar daca ii critica exuberanta si excesele", a declarat un specialist in finantele din regiunea islamica.

Paradoxal, anuntul facut de Dubai a urmat unei emisiuni reusite de titluri de stat, in valoare de 5 miliarde dolari, ce au fost subscrise in totalitate de doua banci din Abu Dhabi.

O prima transa a operatiunii de majorare de capital, in valoare totala de 20 miliarde dolari, a fost subscrisa in februarie de banca centrala a Emiratelor Arabe Unite, controlata de Abu Dhabi.

"Abu Dhabi nu isi poate permite o prabusire a Dubaiului. Poate permite slabirea emiratului, avand in vedere concurenta dintre cele doua, insa o prabusire totala ar afecta Abu Dhabi", a subliniat Ibrahim Khayat, analist spacializat pe Dubai,

Acesta estimeaza ca "Dubaiul isi va recastiga solvabilitatea, in schimbul unei solutii ce va forta emiratul sa renunte la o parte din averi in favoarea Abu Dhabi". "Dubaiul ar putea iesi din criza in urmatorii doi ani, in care controlul asupra resurselor va fi impartit cu emiratul Abu Dhabi", a adaugat Khayat.

Datoria totala a Dubaiului era estimata la 80 miliarde dolari in 2008, din care 70 miliarde dolari sunt datorii ale companiilor publice. Dubai World, firma care administreaza participatiile statului, are datorii de 59 miliarde dolari.

Dubaiul trebuie sa achite datorii ajunse la scadenta in valoare de 13 miliarde dolari in 2010 si de 19,5 miliarde in 2011.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34714_bancile_europene_sunt_printre_institutiile_financiare_cele_mai_afectate_de_criza_din_dubai.html