BankNews.ro - The Business Republic

Elvetia vrea sa reduca accesul cetatenilor UE pe piata sa de munca
International | Data Publicarii: 29-11-2009

Ministrul elvetian al economiei, Doris Leuthard, care va prelua presedintia Confederatiei, vrea sa foloseasca din 2010 clauza de salvgardare, pentru a proteja piata de munca a tarii de afluxul muncitorilor din UE, relateaza AFP.

Guvernul va examina daca atractivitatea Elvetiei pentru persoanele din UE poate fi redusa si daca poate fi activata clauza de salvgardare pentru 2010 si 2011, a spus ea, pentru SonntagsBlick si NZZ am Sonntag.

In opinia viitorului lider al Confederatiei, guvernul a facut o greseala cand a decis in mai sa nu actioneze clauza prevazuta in acordurile de libera circulatie cu UE, ceea ce ar fi permis reintroducerea cotelor pentru lucratorii europeni. "In acest mod am fi putut tine la distanta cateva mii de persoane", a spus ministrul.

Potrivit acordurilor Elvetia - UE, muncitorii pot veni sa lucreze in Elvetia fara a fi supusi unui regim de cote pentru permisul de lucru. O clauza prevede insa introducerea de restrictii temporare, daca imigratia inregistraza o crestere anuala de peste 10% comparativ cu media ultimilor trei ani.

Autoritatile s-au inselat, ctrezand ca mai multi cetateni europeni se vot intoarce in tarile de origine din cauza crizei, a spus ministrul, precizand ca, de fapt, avand in vedere ca nivelul somajului este mai ridicat in taile vecine, mai putini cetateni UE decat era prevazut au revenit in tara de origine.

In diverse sectoare de activitate, mana de lucru este recrutata din randul imigrantilor, chiar daca multi elvetieni sunt in somaj, a spus ministrul.

Somajul in Elvetia a atins in octombrie cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, 4% de la 3,9 in septembrie.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/34725_elvetia_vrea_sa_reduca_accesul_cetatenilor_ue_pe_piata_sa_de_munca.html