BankNews.ro - The Business Republic

Mai avem 2 saptamani pentru actualizarea datelor personale la banci
Finante-Banci | Data Publicarii: 16-03-2010

Clientii care nu isi actualizeaza pana pe 31 martie datele personale la bancile cu care lucreaza ar putea sa se trezeasca cu conturile blocate, aminteste conso.ro. Cerinta este impusa de un regulament al BNR si de normele europene. Conform acestora, bancile nu pot sa ofere servicii clientilor despre care nu detin un set de informatii de baza.

Bancile au primit in toamna anului trecut posibilitatea de a prelungi cu inca 6 luni termenul in care trebuie sa isi actualizeze baza de date cu informatii privind propriii clienti. La sfarsitul lui martie, aceasta perioada va expira la multe banci.

Conform modificarilor aduse regulamentului BNR nr. 9/2008, bancile si institutiile financiare nebancare trebuie sa isi actualizeze baza de date cu informatii despre clienti cel mai tarziu in "18 luni de la aprobarea la nivelul organelor de conducere ale institutiei a normelor de cunoastere a clientelei".

Regulamentul bancii centrale are la baza legislatia in domeniu privind combaterea si prevenirea spalarii banilor si finantarii actelor de terorism, adoptata ca urmare a implementarii unei directive europene.

Clientii risca sa ramana cu contul blocat

Legislatia in domeniu prevede obligatia bancilor de a detine un minim de informatii despre propriii clienti, in conformitate cu reglementarile europene.

In cazul in care banca nu detine aceste informatii nu mai poate sa continue relatia cu clientii in cauza. In consecinta, clientii care nu au mers la sediile bancilor in vederea actualizarii datelor s-ar putea trezi cu conturile suspendate sau inchise.

Spre exemplu, cei care detin carduri nu le vor putea utiliza nici pentru retragere de numerar, nici pentru plata la comerciant pana nu merg la banca sa ofere informatiile solicitate.

In vederea actualizarii datelor personale nu trebuie neaparat sa mergeti la unitatea la care v-ati deschis contul, ci puteti sa va deplasati, cu un act de identitate, la cea mai apropiata agentie a bancii cu pricina. Daca aveti conturi la mai multe banci, va trebui sa faceti o vizita pe la fiecare.

Integral in Curierul National

http://www.banknews.ro/stire/37522_mai_avem_2_saptamani_pentru_actualizarea_datelor_personale_la_banci.html