BankNews.ro - The Business Republic

Petrom: Rezervele de gaze ce ar putea fi exploatate in Romania sunt de 110 miliarde mc
Economie | Data Publicarii: 02-06-2010

Rezervele de gaze ce ar putea fi exploatate in Romania sunt de 110 miliarde metri cubi, a declarat miercuri in cadrul unui forum de gaze directorul Diviziei de Proiectare si Inginerie al OMV Petrom, Gabriel Selischi, citand un studiu al institutului american United States Geological Survey.

"Potrivit unui studiu al institutului american United States Geological Survey (U.S.G.S), aceste rezerve sunt de 110 miliarde metri cubi si ar fi localizate in Transilvania si Zona Carpatica. Insa rezervele de gaze naturale din Romania ar putea fi chiar mai mari de atat, cred eu", a precizat Gabriel Selischi.

Aceste rezerve reprezinta productia de gaze a Romaniei pe zece ani, daca se mentine nivelul actual al productiei. Productia de gaze naturale din Romania se ridica anual la circa 11 miliarde metri cubi, fiind asigurata in cea mai mare parte de cei doi mari producatori Romgaz (detinut de stat prin Ministerul Economiei) si de OMV Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria).

Insa, potrivit Strategiei energetice a Romaniei pentru perioada 2007-2020, rezervele actuale de gaze naturale din Romania erau estimate in 2007 la 184,9 miliarde metri cubi. Zacamintele de gaze naturale din tara sunt limitate, pe fondul unui declin al productiei interne si in conditiile in care nu au mai fost identificate noi zacaminte cu potential important, iar dupa 1990 productia interna a fost in declin, se arata in strategie. Daca in 2006, productia de gaze din Romania s-a ridicat in total la 12,3 miliarde mc, in 2009, productia de gaze la nivelul tarii a scazut la circa 11 miliarde mc gaze.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/39542_petrom_rezervele_de_gaze_ce_ar_putea_fi_exploatate_in_romania_sunt_de_110_miliarde_mc.html