BankNews.ro - The Business Republic

Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor a dat aviz favorabil pentru OUG 50/2010
Finante-Banci | Data Publicarii: 13-10-2010

Membrii Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au avizat, in sedinta de marti, proiectul de lege privind aprobarea OUG 50/2010 cu cateva amendamente de imbunatatire a textului Ordonantei, a anuntat miercuri ANPC.

"Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) sustine modificarea si completarea OUG 50/2010 prin amendamentele aduse de Comisia pentru industrii si servicii, considerand ca acestea sunt menite sa restabileasca echilibrul intre obligatiile si drepturile partilor din conventiile de credit", se arata in comunicat.

Legea de aprobare a OUG 50/2010 va fi supusa dezbaterilor si votului in plenul Camerei Deputatilor in forma rezultata din Comisia de buget, finante, banci. In sedinta de marti, aceasta comisie a decis sa accepte amendamente de la cei interesati pana in 21 octombrie 2010.

Comisia se va reuni in 27 octombrie 2010 pentru a incepe dezbaterile si va analiza fiecare articol din Ordonanta.

Printre amendamentele menite sa clarifice anumite aspecte de interpretare si de conformitate cu Directiva europena 2008/48/CEE votate de Comisia pentru industrii, ANPC mentioneaza interzicerea perceperii unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste refinantarea sau reesalonarea/restructurarea creditului.

Totodata, se are in vedere interzicerea perceperii unui comision, tarif, speza bancara sau orice alt cost, in cazul in care consumatorul doreste schimbarea datei de scadenta a ratelor.

Alte amendamente care trebuie clarificate sunt - comisionul de analiza dosar si comisionul unic vor fi stabilite in suma fixa, aceeasi suma fiind perceputa tuturor consumatorilor cu acelasi tip de credit: ipotecar/imobiliar, consum/nevoi personale sau card/descoperit de cont - suma fixa nu se calculeaza ca procent aplicat la sold.

Totodata, pentru creditele cu dobanda variabila, aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ, marja de dobanda va fi stabilita prin scaderea din valoarea dobanzii variabile, de la data incheierii contractului, a valorii indicelui de referinta de la data incheierii contractului. In contractele de credit in care era prevazuta o anumita marja, aceasta va fi inlocuita cu marja calculata conform prezentului paragraf, se arata in comunicat.

Printre amendamentele care vor fi clarificate se numara si dobanda penalizatoare, care se aplica in procent fix la suma ce reprezinta credit restant, nivelul acesteia neputand fi majorat pe perioada de derulare a contractului si nu poate depasi dobanda perceputa de stat persoanelor fizice pentru intarzieri la neachitarea obligatiilor fiscale.

Alte amendamente prevad interzicerea introducerii in contractele de credit a clauzelor prin care consumatorul declara ca respectivul contract a fost negociat. De asemenea, creditorul poate declara creditul scadent anticipat daca consumatorul nu si-a indeplinit obligatiile conform altor contracte de credit incheiate cu alti creditori.

In situatia in care platile aferente contractului se efectueaza in moneda nationala prin conversia unor sume exprimate in contract in alta valuta, creditorul va utiliza cursul de schimb stabilit de BNR. Dreptul consumatorului de a rambursa anticipat nu poate fi conditionat de plata unei anumite sume minime sau de un anumit numar de rate, se mai arata in comunicat.

ANPC mentioneaza ca au fost majorate limitele minime ale amenzilor, de la 40.000 lei la 80.000 lei, in loc de 10.000 - 80.000 lei, respectiv de la 50.000 lei la 100.000 lei, in loc de 20.000 - 100.000 lei.  

 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/42437_comisia_pentru_industrii_si_servicii_a_camerei_deputatilor_a_dat_aviz_favorabil_pentru_oug_502010.html