BankNews.ro - The Business Republic

Adevarul cifrelor: Romania se injecteaza cu datorii noi de 1 mld. euro lunar ca sa functioneze. Pana cand?
Finante-Banci | Data Publicarii: 14-02-2011



Datoria publica a continuat sa creasca anul trecut intr-un ritm rapid de 32%, in conditiile in care statul s-a imprumutat masiv si a ajuns la un nou maxim istoric de 194 mld. de lei (46 mld. de euro), iar ponderea in PIB a fost de 38%. Practic, datoria publica a crescut de la 35 la 46 mld.euro in 2010, adica cu 1 mld. euro pe luna.

"Ritmul de crestere al datoriei publice este semnificativ. Iar nivelul s-a apropiat de 40% din PIB. Situatia este agravata de faptul ca structura datoriei are o componenta mare pe termen scurt, care este mai volatila", a comentat analistul Aurelian Dochia.

Poate Romania sa functioneze fara sa majoreze datoria publica cu 1 mld. euro lunar asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani? "Datoria publica este proiectata sa se stabilizeze. Acum nu este deloc mica. Ne apropiem de un maxim tolerabil. Important este sa ne gandim pentru ce ne indatoram. Daca crestem datoria pentru finantarea cheltuielilor curente cu salarii si pensii, pietele pot deveni nervoase. Daca facem autostrazi, nu este tragedie", considera Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank.

Finantele au reusit sa reduca usor deficitul bugetar anul trecut, insa ritmul rapid de crestere a datoriei publice si perspectivele slabe privind cresterea economica raman principalele vulnerabilitati.

 

integral in: zf.ro

http://www.banknews.ro/stire/45154_adevarul_cifrelor_romania_se_injecteaza_cu_datorii_noi_de_1_mld_euro_lunar_ca_sa_functioneze_pana_cand.html