BankNews.ro - The Business Republic

Care este costul total al creditului "Prima Casa"
Finante-Banci | Data Publicarii: 17-02-2011

Cei care vor sa-si achizitioneze o locuinta prin programul guvernamental trebuie sa stie ca, pe langa avansul minim, mai au de suportat multe alte taxe. Pentru taxele notariale, asigurari, comisionul catre Fondul de Garantare si depozitul colateral, solicitantul trebuie sa mai scoata din buzunar cel putin 2.000 de euro.

Multi dintre cei care vor sa-si cumpere o locuinta cu credit, inclusiv prin programul "Prima Casa", nu iau in calcul ca, pe langa banii imprumutati, trebuie sa vina si cu un aport propriu. Iar acesta nu este reprezentat numai de avansul minim obligatoriu. Pe langa avans, cel care isi cumpara o locuinta va mai avea de achitat o serie de taxe.

Taxe la notar

Printre primele costuri pe care solicitantul "Prima Casa" trebuie sa le suporte sunt cele de autentificare la notar a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca debitorul nu mai detine alte imobile si ca nu are alte imprumuturi ipotecare. Declaratia are un cost variabil, cuprins intre 15 si 40 de lei, la care se adauga TVA. In cazul in care solicitantul a gasit locuinta si a ajuns la un acord cu vanzatorul, va trebui sa incheie un antecontract si sa achite avansul. De regula, avansul platit in momentul semnarii antecontractului este cel minim impus de banca. Mai exact, 3.000 de euro pentru un pret de 60.000 de euro (locuinte vechi), 3.500 de euro pentru 70.000 de euro (case nefinalizate) si 3.750 -75.000 de euro (case construite in asociere). Daca pretul de achizitie depaseste cele trei praguri, diferenta va fi suportata tot de cumparator.

Comision catre fond

Inainte de a aproba creditul, banca va trimite unul dintre evaluatorii imobiliari pentru a stabili pretul real al locuintei. Tariful evaluatorului se ridica la aproximativ 360 de lei. In unele cazuri, taxa de evaluare este acoperita de banca. In continuare, pentru aprobarea creditului, solicitantul trebuie sa achite comisionul catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care se ridica la 0,49% pe an, aplicat la valoarea initiala a creditului, prima plata. Astfel, pentru inceput, trebuie suportat un cost de 280 de euro, 326 de euro, respectiv 350 de euro, in functie de tipul de locuinta achizitionata. Unele banci suporta in avans comisionul catre Fond si il recupereaza ulterior de la client.


Continuarea in Adevarul

Sursa foto: Adevarul


http://www.banknews.ro/stire/45247_care_este_costul_total_al_creditului_prima_casa.html