BankNews.ro - The Business Republic

Leul se decupleaza de regiune si castiga teren in fata euro
Finante-Banci | Data Publicarii: 23-02-2011


Leul a reusit sa se intareasca pana la nivelul la care se afla in august anul trecut, cotatiile coborand ieri temporar pe piata valutara interbancara chiar sub pragul de 4,23 lei pentru un euro.

Aprecierea leului este din nou decuplata de evolutia monedelor de pe pietele vecine, care au pierdut teren in fata euro, ceea ce alimenteaza speculatiile privind posibile interventii discrete ale BNR.

Banca centrala a calculat ieri un curs de 4,2350 lei pentru un euro, cu 0,62 bani sub nivelul precedent. Acesta este cel mai scazut nivel al cursului inregistrat de la sfarsitul lunii august anul trecut.

"Este posibil ca BNR sa sprijine intarirea leului pentru a tempera asteptarile inflationiste", au comentat analistii ING Bank. O alta ipoteza luata in considerare de dealeri sunt vanzarile de valuta din partea bancilor care au primit capital in valuta de la actionari.

Pe de alta parte, leul ratase miscarile de intarire regionala din lunile trecute. Astfel, in timp ce leul abia a revenit la nivelul din august 2010, forintul maghiar bifa la inceputul saptamanii o apreciere cu 3,5%, iar zlotul polonez cu 1,5%. Ambele monede au pierdut ieri teren in fata euro, la fel ca in ultimele zile. Banca Centrala Europeana, care culege individual date de pe piata valutara, dar mai tarziu decat BNR, a calculat ieri un curs de 4,2290 lei pentru un euro, cu 0,38 bani sub nivelul precedent. 

 

integral in: zf.ro

http://www.banknews.ro/stire/45384_leul_se_decupleaza_de_regiune_si_castiga_teren_in_fata_euro.html