BankNews.ro - The Business Republic

Aproape toate companiile din Romania au luat in 2010 masuri de restructurare - studiu
Afaceri | Data Publicarii: 07-04-2011



Aproape toate companiile din Romania (97%) au luat in 2010 masuri de restructurare, depasind astfel media globala de 80%, planurile fiind aplicate pe o perioada mai mica de un an, dar in viitor se orienteaza spre cresterea vanzarilor, potrivit unui studiul al companiei de consultanta Roland Berger.

"Comparativ cu restul lumii, procesele interne de restructurare au fost mai extinse in Romania si in regiunea Europei Centrale si de Est. Majoritatea companiilor aleg procese de restructurare care sa dureze sub un an si numai 3% din manageri au planificat un proces mai extins de 18 luni", a declarat, miercuri, managing partner Ronald Berger Strategy Consultans, Codrut Pascu, facand referire la rezultatele unui studiu realizat in 2010.

Astfel, 97% dintre companiile din Romania au luat masuri de restructurare, in timp ce in regiunea ECC media a fost de 90% si la nivel global de 80%.

Potrivit analizei, procesul de restructurare din Romania este "usor mai scurt decat la nivel international", respectiv 29% dintre respondentii romani optand pentru un plan mai mic de sase luni si 50% pentru unul cu o perioada de pana la un an.

"Ajustarea planurilor de afaceri si reducerea costurilor au fost principalele masuri implementate in timpul crizei, dar in viitor accentul va cadea pe lansarea de initiative de crestere, concomitent cu o mai buna gestiune a creantelor", se arata in analize.

Mai exact, 76% dintre companii au ales ca principala masura aplicata in 2010 ajustarea planurilor de afaceri, iar 81% au mers si pe varianta reducerii de costuri. Reducerea personalului a fost a treia masura implementata de companii (65%), urmata de cresterea vanzarilor si gestionarea creantelor.

Cresterea vanzarilor constituie pentru 75% dintre companii urmatorul pas in planificarea activitatii.

"Romania si regiunea Europei Centrale si de Est au fost cele mai afectate in privinta conditiilor de creditare. Diminuarea si neacordarea unor

noi linii de credit au fost resimtite mai puternic la noi in tara decat in alte parti, cum este exemplul Chinei si Japoniei, care nu au avut de suferit in aceasta directie. I n Romania, lipsa finantarii adecvate reprezinta un obstacol important in calea dezvoltarii viitoare, iar capacitatea de productie limitata sau forta de munca necorespunzatoare nu constituie bariere semnificative pe plan local", potrivit studiului Roland Berger.

De asemenea, trei sferturi dintre manageri au spus ca vor folosi sursele interne pentru dezvoltare, in timp ce creditele bancare aditionale necesare investitiilor au reprezentat alegerea a 37% dintre acestia. Alti 30% dintre respondenti au optat si pentru majorarea de capital de la actionarii vechi.

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/46671_aproape_toate_companiile_din_romania_au_luat_in_2010_masuri_de_restructurare_-_studiu.html