BankNews.ro - The Business Republic

Traian Basescu: Este clar ca trebuie sa trecem la o politica bugetara si fiscala unica in UE
Economie | Data Publicarii: 23-09-2011

Presedintele Traian Basescu este de parere ca este nevoie de o politica bugetara si fiscala unica la nivelul Uniunii Europene iar statele membre UE trebuie sa aiba curajul sa discute acest subiect.

"Pentru a fi un element de influenta a directiei in care se indreapta efectele procesului de globalizare, ne trebuie ceva mai mult decat unitate si solidaritate. Si eu cred ca sunt cateva lucruri inevitabile a fi facute la nivelul UE, ca politici generale. Evident, nu putem spera intr-o politica monetara unica atata timp cat avem 27 de politici bugetare si tot 27 de politici fiscale. Este clar ca trebuie sa trecem la o politica bugetara si fiscala unica, element extrem de greu, dar trebuie sa avem curaj sa discutam subiectul si sa vedem cum il putem atinge. Sigur, cu implicatii majore in politicile salariale, de pensii", a declarat Basescu joi, la reuniunea grupului largit al Partidului Popular European, care se desfasoara la Palatul Parlamentului. 

In context, seful statului a evidentiat ca nu am putea vorbi despre o Europa solida si consolidata fara generarea si a unei politici energetice comuna la nivelul UE. 

"La fel cum avem acum o situatie extrem de dificila pentru ca o tara are ea insasi dificultati generate de situatia ei macroeconomica, la fel am avut sentimentul dificultatilor generalizate, atunci cand, in 2008, am avut probleme cu alimentarea cu gaze a catorva tari din UE. Este clar ca dificultatile oricaruia dintre membrii UE genereaza dificultati pentru toti ceilalti si asta inseamna ca si din punct de vedere energetic trebuie sa generam o politica comuna. O politica ce trebuie sa ne garanteze tuturor securitatea energetica", a afirmat Basescu. 

El a atras atentia asupra necesitatii unei politici comune si in domeniul educatiei si cercetarii, in contextul in care exista absolventi de liceu sau de universitati care nu-si pot gasi un loc pe piata fortei de munca nationale. 

"In toate tarile aproape producem absolventi care nu-si gasesc un loc de munca. Mult prea multi dintre tinerii absolventi, fie ca sunt de liceu sau de universitati, nu-si gasesc un loc de munca pe piata nationala. Este clar ca, desi investim in educatie, in functie de cat poate fiecare dintre noi, avem nevoie de o politica comuna in educatia europeana, ce trebuie orientata, in acelasi timp, si inspre nevoile pietei fortei de munca. Avem nevoie de o politica de cercetare comuna. In momentul de fata, nu prea stim exact ce teme de cercetare are fiecare dintre cei 27 de membri ai UE. De multe ori, risipim bani cercetand acelasi lucru. Este clar ca trebuie sa ne stabilim prioritatile de cercetare", a sustinut presedintele Basescu. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/52252_traian_basescu_este_clar_ca_trebuie_sa_trecem_la_o_politica_bugetara_si_fiscala_unica_in_ue.html