BankNews.ro - The Business Republic

CE si-a exprimat regretul pentru lipsa unui consens privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen
Actualitate | Data Publicarii: 23-09-2011

Comisia Europeana si-a exprimat joi regretul ca ministrii de interne ai statelor membre UE, reuniti la Bruxelles in cadrul Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI), nu au ajuns la un consens privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Chiar daca Comisia nu are niciun (n.r - drept de) vot oficial in extinderea zonei Schengen, am sprijinit foarte mult ambitiile Poloniei de a ajunge astazi la o concluzie sau la concluzie partiala asupra acestui lucru. Comisia e evaluat eforturile enorme depuse de Romania si Bulgaria, iar evaluarea noastra a aratat ca indeplinesc criteriile (n.r. - de aderarea la spatiul Schengen", a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, in cadrul unei conferinte de presa comune cu ministrul polonez de interne, Jerzy Miller, a carui tara detine presedintia semestriala a Consiliului UE. Conferinta de presa a celor doi oficiali a avut loc la finalul reuniunii de joi a Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles. 

Malstrom a calificat drept 'inteligenta' propunerea de compromis a presedintiei poloneze, care prevedea o aderare in doua etape a Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen - prima data cu granitele aeriene si maritime pana la finalul lunii octombrie a acestui an si apoi cu granitele terestre in 2012, dar nu mai tarziu de 31 iulie. 

"Regretam foarte mult faptul ca nu s-a ajuns la un consens asupra acestui dosar. Acum este extrem de important sa oferim Bulgariei si Romaniei o perspectiva clara si un calendar si, bineinteles, vom face tot ce ne sta in putinta pentru a sprijini presedintia poloneza in acest sens", a mai spus comisarul european. 

Intrebata in legatura cu oportunitatea ca executivul de la Bruxelles sa trimita o noua misiune de evaluare in Romania si Bulgaria, Malmstrom a spus ca o noua evaluare 'a aceluiasi lucru' nu va duce la progrese in acest dosar. "Este vorba mai degraba de incredere politica, ce pare ca lipseste astazi. Sper ca in urmatoarele saptamani si luni presedintia poloneza va gasi o cale de a construi" aceasta incredere, a adaugat Malmstrom. 

Pe de alta parte, secretarul de stat belgian responsabil cu imigratia, Melchior Wathelet, a declarat, la sfarsitul Consiliului JAI, ca formula de compromis propusa de Polonia permite in continuare un refuz in 2012."Olandezii au spus 'Nu' si este 'Nu'. Punct. Dosarul a devenit politic (...), iar problema este ca nu se ofera nici perpectiva si nici solutie" Bulgariei si Romaniei, a afirmat oficialul belgian.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/52254_ce_si-a_exprimat_regretul_pentru_lipsa_unui_consens_privind_aderarea_romaniei_si_bulgariei_la_schengen.html