BankNews.ro - The Business Republic

Ministrul Elena Udrea: Comisia Europeana este de acord cu realocarea fondurilor necheltuite inca
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-09-2011

Comisia Europeana este de acord cu realocarea unor fonduri structurale necheltuite inca de Romania catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), ministrul Elena Udrea solicitand deja un miliard de euro.

"Am discutat cu vicepresedintele CE Antonio Tajani si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Han, si am primit asigurari ca cererea noastra de realocare a fondurilor structurale necheltuite inca va fi aprobata. Urmeaza sa se faca o evaluare de catre fiecare minister in parte, iar pana la finele lui octombrie vom trimite solicitarea catre Comisia Europeana. Am solicitat un miliard de euro, dar probabil ca vor fi mai multe fonduri", a declarat sambata, la Sfantu Gheorghe, ministrul Elena Udrea. 

Oficialul guvernamental a spus ca doreste ca fondurile pe care le va primi MDRT dupa realocare sa fie acordate pentru reabilitarea termica a imobilelor de locuit, dezvoltarea drumurilor judetene si pentru proiectele din domeniul turismului. 

"Calculele facute de primari arata ca pentru reabilitarea celor aproape 3 milioane de apartamente din Romania este nevoie de 5 miliarde de euro. Nu speram sa primim atatia bani pentru reabilitare, dar este important sa primim bani pentru aceste lucrari, fiindca din alocarile pe care le avem ne-ar trebui 100 de ani sa terminam reabilitarea termica", a spus ministrul Dezvoltarii Regionale. 

Potrivit Elenei Udrea, daca Ministerul Afacerilor Europene va transmite CE, pana la finele lunii viitoare, solicitarea de realocare a fondurilor structurale necheltuite inca, Romania va putea dispune de acestea incepand din martie anul viitor. 

"Noi avem deja proiecte depuse pe axa 2 a POR, in valoare de 2,3 miliarde de euro, care asteapta finantare, iar daca primim aprobarea in martie, in aprilie proiectele pot incepe. (...) Vom vedea de unde se pot atrage bani. Trebuie sa privim onest situatia si decat sa pierdem fonduri... Puteam atrage bani si de la Competitivitate, de la POSDRU. Vom incerca sa luam de oriunde va reiesi ca banii nu se cheltuie", a spus Elena Udrea. 

Ministrul a participat sambata la Sfantu Gheorghe la festivitatea de inaugurare a mini-portului din localitate, prima investitie de acest gen din Delta Dunarii, la eveniment fiind prezenti si ambasadori straini acreditati in tara noastra, care se afla in Delta Dunarii, in perioada 23 - 25 septembrie, la invitatia MDRT. 

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/52294_ministrul_elena_udrea_comisia_europeana_este_de_acord_cu_realocarea_fondurilor_necheltuite_inca.html