BankNews.ro - The Business Republic

Expertii economici avertizeaza: Romania ar putea fi afectata de al doilea val de criza
Economie | Data Publicarii: 26-09-2011

Romania ar putea fi afectata de al doilea val de criza, atrage atentia Consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Si reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, are aceleasi temeri. Expertii sustin ca nu s-a mai intamplat niciodata in istorie ca economia sa fie zguduita de  recesiune de doua ori intr-un interval atat de scurt.

Adrian Vasilescu avertizeaza ca romanii trebuie sa fie pregatiti si sa taie si mai mult din cheltuieli, pentru ca va veni si un al doilea val de criza. "Se stinge criza, dar intram in aceasta era a turbulentelor, asta inseamna ca trebuie sa va legati centurile de siguranta. Nu o sa mai cumparam plasme dupa plasme, cum s-au repezit cand au dat credit cu buletinul", avertizeaza Vasilescu.

Sase dintre bancile grecesti retrogradate activeaza si pe piata din Romania. Nici bancile-mama, nici bancile centrale nu isi permit sa mai treaca inca o data printr-un asemenea travaliu in cazul in care alt val de clienti romani va descoperi ca nu poate sau nu vrea sa-si mai plateasca ratele.

"Cand au avut probleme cu capitalul, Banca Nationala a facut apel la mamele lor din Grecia si cu toate probleme lor au venit si au completat capitalul aici pentru ca, pentru ei, aici este o oaza de stabilitate, pana la urma, si un teritoriu de refugiu", explica Consilierul Guvernatorului BNR.

Bursele vest-europene au inchis sesiunea cu pana la 1,8%, in conditiile in care investitorii asteapta noi semnale ca liderii politici vor lua masuri pentru prevenirea unei crize financiare

Sursa: Antena3.ro

http://www.banknews.ro/stire/52304_expertii_economici_avertizeaza_romania_ar_putea_fi_afectata_de_al_doilea_val_de_criza.html