BankNews.ro - The Business Republic

Mai putini clienti la credite: vanzari de patru ori mai mici
Finante-Banci | Data Publicarii: 26-09-2011

Bancile au gasit mai greu clienti carora sa le dea credite in ultima luna de vara, astfel ca soldul imprumuturilor pentru populatie si companii a crescut cu numai 140 mil. euro in august, de patru ori mai putin decat media celor patru luni anterioare, arata datele BNR.

Volumul total al finantarilor acordate de banci clientilor individuali si firmelor a depasit 51 mld. euro (116 miliarde de lei) la sfarsitul lunii august, cresterea fiind alimentata ca si pana acum de creditele in valuta. Cea mai mare parte a finantarilor au mers catre firme, creditul de retail fiind sustinut pe linia de plutire doar de promotii.

"Am avut o promotie la ipotecare in luna august, astfel ca nu am observat o incetinire a vanzarilor de credite. O incetinire se simte insa in septembrie, care nu se ridica la nivelul lunilor septembrie din anii trecuti. Cred ca dezechilibrele macroeconomice la nivel mondial au impact asupra deciziilor clientilor", a spus Gabriel Cretu, directorul de retea si vanzari al OTP Bank.

Creditul in valuta acordat populatiei a urcat la 66,9 mld. euro la sfarsitul lunii trecute, fiind in crestere cu aproape 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Finantarile in lei acordate populatiei au scazut insa cu 4,8% in ultimul an si au ajuns la 35,6 miliarde de lei (8,4 mld. euro).

Integral in Ziarul Financiar

http://www.banknews.ro/stire/52333_mai_putini_clienti_la_credite_vanzari_de_patru_ori_mai_mici.html