BankNews.ro - The Business Republic

China Gezhouba Group vrea sa investeasca in hidrocentrala Tarnita, proiect de peste un miliard euro
Afaceri | Data Publicarii: 20-10-2011

Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a intalnit joi, la Beijing, cu o delegatie a companiei chineze China Gezhouba Group International Engineering Co., care si-a exprimat intentia de a se implica in realizarea hidrocentralei de acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti.

"Este unul dintre principalele proiecte ale Guvernului Romaniei si suntem decisi sa-l implementam cat mai repede", a declarat ministrul Ion Ariton.

De asemenea, Ariton a invitat compania chineza sa participe si la realizarea altor proiecte de infrastructura din Romania. Totodata, ministrul Ion Ariton a invitat compania sa participe la selectia investitorilor, pe care Hidroelectrica SA o va lansa in curand.

China Gezhouba Group International Engineering Co (CGGC) este una dintre principalele companii chineze de stat de investitii in infrastructura de transport, energie si turism. China Gezhouba Group International Engineering Co a fost principalul contractor al hidrocentralei "Trei defilee”, cea mai mare hidrocentrala din lume. De asemenea, CGGC a realizat sau a participat, in Republica Populara Chineza, la constructia a peste 100 de hidrocentrale precum si la peste 300 de lucrari din domeniul infrastructurii (autostrazi, poduri, diguri, cai ferate, locuinte etc.).

Consultantii de la Deloitte au contactat pana in prezent peste 100 de potentiali investitori pentru proiectul constructiei hidrocentralei Tarnita-Lapustesti de 1.000 MW, proiect de peste un miliard euro, iar din acestia mai mult de zece si-au exprimat interesul participarii la dezvoltarea sa.

Potrivit calendarului agreat, in ianuarie 2012 ar urma sa fie semnat Acordul Investitorilor, iar semnarea contractului de executie lucrari este preconizata pentru semestrul II din 2012.

Proiectul va necesita investitii de 1,028 miliarde euro fara TVA, la care se adauga si costurile pentru racordarea la sistem, de 135 milioane euro fara TVA. Hidroelectrica va detine 51% din actiuni.

Constructia hidrocentralei cu acumulare prin pompaj Tarnita-Lapustesti va dura intre cinci si opt ani. Reprezentantii Hidroelectrica estimeaza ca peste 4.000 de locuri de munca vor fi create in cele doua faze ale constructiei. Capacitatea lacului superior este de 10 milioane metri cubi apa.

Hidrocentrala va avea o capacitate instalata de 1.000 de MW si va fi echipata cu patru hidroagregate reversibile turbina-pompa de cate 250 MW fiecare. Totodata, se estimeaza punerea in functiune pentru primele doua grupuri energetice pentru al doilea semestru al anului 2017, iar celelalte doua in semestrul al doilea al anului 2019, potrivit calendarului proiectului.

Hidrocentrala Tarnita Lapustesti ar urma sa contribuie la acoperirea curbei de sarcina estimata pentru anul 2020 prin producerea anuala a circa 1.650 GWh (1,65 TWh), pentru asigurarea functionarii eficiente a grupurilor din Sistemul Energetic National. Totodata, contributia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera este estimata la circa 628.000 de tone de dioxid de carbon pe an, potrivit datelor proiectului.

Statia de pompare de la Tarnita-Lapustesti va produce electricitate si va consuma surplusul de energie din golul de sarcina. Noaptea, cand energia este ieftina, va functiona ca pompa, iar ziua va functiona ca producator, generator de energie electrica. Hidrocentrala va fi un consumator de energie si va asigura peste noapte functionarea continua a tipurilor de centrale la care oprirea si pornirea se produc intr-un timp indelungat, cum sunt de exemplu cele doua reactoare de la Cernavoda.

In august 2010, Comisia de negociere constituita la nivelul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a numit consortiul alcatuit din Deloitte Consultanta (ce asigura managementul echipei de proiect, managementul implementarii proiectului, expertiza economico-financiara, modelare, evaluare), HydroChina ZhongNan (Expertiza Tehnica), Banca Comerciala Romana (expertiza in finantari), Musat & Asociatii (experienta juridica locala), Herbert Smith (experienta juridica internationala), Knight Piesold (expertiza tehnica, comerciala si de protectia mediului), Tempo Advertising (expertiza relatii publice si comunicare). 

NewsIn

http://www.banknews.ro/stire/53201_china_gezhouba_group_vrea_sa_investeasca_in_hidrocentrala_tarnita,_proiect_de_peste_un_miliard_euro.html