BankNews.ro - The Business Republic

CONSILUL CONCURENTEI A TRANSMIS COMISIEI EUROPENE INFORMATIILE PE BAZA CARORA AU FOST DECLANSATE INVESTIGATIILE PRIVIND CONTRACTELE HIDROELECTRICA
Economie | Data Publicarii: 26-04-2012

Consiliul Concurentei a colaborat cu Comisia Europeana si a transmis informatiile solicitate, pe baza carora forul european a declansat cele cinci investigatii privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica.

Comisia Europeana avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferentiale de catre Hidroelectrica, suspiciuni generate si de plagerile depuse de Fondul Proprietatea. Ca urmare, Comisia Europeana a declansat investigatii pentru a stabili daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Comisia Europeana are competente exclusive privind autorizarea ajutoarelor de stat revin Comisiei Europene.

"Noi am asistat Comisia Europeana in analizarea informatiilor in cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienti in dauna concurentilor” a declarat domnul Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

In prezent, contractele incheiate de Hidroelectrica sunt investigate atat de Comisia Europeana din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cat si de Consiliul Concurentei pentru posibile practice anticoncurentiale prin blocarea accesului pe piata de energie electrica.

Reamintim ca la inceputul acestei luni, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre SC Hidroelectrica SA, SC Energy Holding SRL, SC Alpiq Romindustries SRL, SC Alpiq Romenergie SRL, SC Alro SA, SC Elsid SA, SC Electrocarbon SA, SC Euro-P.E.C. SA, SC Luxten Lighting Company SA, SC Electromagnetica SA, SC Energy Financing Team Romania SRL, Energy Financing Team (Switzerland) AG.

Investigatia Consiliului Concurentei a fost declansata din oficiu, ca urmare a unor aspecte sesizate pe parcursul anchetei sectoriale privind piata de energie electrica din Romania.

In vederea obtinerii de informatii necesare evaluarii posibilei incalcari a Legii concurentei, au fost desfasurate inspectii inopinate la sediile din Romania ale tuturor societatilor comerciale in cauza.

Comunicat de presa

http://www.banknews.ro/stire/58388_consilul_concurentei_a_transmis_comisiei_europene_informatiile_pe_baza_carora_au_fost_declansate_investigatiile_privind_contractele_hidroelectrica.html