BankNews.ro - The Business Republic

Romania va gazdui, in septembrie, primul congres international despre turimul balnear si medical
Turism | Data Publicarii: 26-04-2012

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va organiza in septembrie, in Romania, impreuna cu Organizatia Mondiala a Turismului, primul congres international despre turismului balnear si medical.

Ministrul Dezvoltarii si Turismului, Cristian Petrescu, s-a intalnit, in Spania, cu secretarul general al OMT, Taleb Rifai, cu care a discutat agenda de organizare a evenimentului la care vor participa cei mai importanti specialisti internationali in turismul de sanatate, medici, turoperatori si alti reprezentanti ai industriei mondiale a turismului. 

'In Romania se gasesc resurse naturale cu efect terapeutic din toate grupele incadrate in nomenclatorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar factorii naturali ne plaseaza printre tarile cu cele mai importante astfel de resurse. In ultima perioada am realizat investitii in dezvoltarea infrastructurii turistice balneare, am atestat primele localitati ca statiuni turistice balneare si, bineinteles, am inceput promovarea acestui produs turistic atat in plan intern, cat si la cele mai importante evenimente internationale. Mai mult decat atat, ne pregatim pentru anul 2013, cand va intra in vigoare directiva europeana privind asistenta medicala transfrontaliera prin care cetatenii Uniunii vor beneficia de statutul de asigurat in oricare tara comunitara', a aratat Cristian Petrescu. 

Cei doi inalti oficiali au mai discutat, in cadrul intrevederii, si despre reuniunea din luna iunie a Consiliului Executiv al OMT pe care Romania, in calitate de prim vicepresedinte, o va prezida alaturi de Kenya, presedintele consiliului. Temele discutiei s-au referit si la suportul pe care Romania il poate acorda OMT pentru liberalizarea regimului vizelor, pentru protectia consumatorilor in domeniul turismului si pentru cresterea taxelor, in special pentru serviciile aeroportuare, odata cu criza financiara si cu eforturile guvernelor de a creste veniturile la bugetele nationale. Ministrul Cristian Petrescu a promis suportul Romaniei pentru initiativele OMT, pentru solutionarea tuturor acestor probleme care constituie obstacole in calea dezvoltarii turismului mondial. 

In cadrul vizitei de lucru in Spania, ministrul Cristian Petrescu s-a intalnit, miercuri, la Madrid, cu ministrul spaniol al dezvoltarii, Ana Pastor, si cu secretarul de stat pentru turism, Isabel Borrego Cortes. Discutia cu secretarul de stat Isabel Borrego Cortes s-a referit la posibilitatea infiintarii unor programe care sa permita schimburi de experienta sau transferarea de know-how in domeniul marketingului turistic intre provinciile autonome spaniole si structurile similare din Romania (consilii judetene sau regiuni de dezvoltare). Ministrul roman a propus demararea unor programe-pilot in scopul promovarii turistice reciproce in statele unde una din cele doua tari nu are birou de reprezentare turistica, Romania fiind interesata, in special, de Brazilia, Argentina si Singapore. 

In cadrul intalnirii cu ministrul Ana Pastor, s-a discutat despre oportunitatile pe care Romania le ofera investitorilor straini atat in programele nationale de dezvoltare, cat si in cele derulate cu fonduri europene, precum si despre experienta Spaniei in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. 

Organizatia Mondiala a Turismului (OMT) este o structura din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), numara 155 de state membre, 7 teritorii si peste 400 de membri afiliati. Romania a detinut vicepresedintia Consiliului Executiv al OMT in perioada 2010 - 2011, iar din octombrie 2011 a devenit prim-vicepresedinte al Consiliului Executiv.

Sursa: AGERPRES

http://www.banknews.ro/stire/58389_romania_va_gazdui,_in_septembrie,_primul_congres_international_despre_turimul_balnear_si_medical.html